Veelgestelde vragen

Vraag & Antwoord

Elektrisch koken

Kan ik een subsidie krijgen voor de overstap naar elektrisch koken?

Ja, u kunt van Aardgasvrij Eiland een vergoeding van 500 euro krijgen om over te stappen. Als huurder van WoonFriesland zorgt de corporatie er ook voor dat de meterkast in orde is. 

Is het verplicht om een inductie kooktoestel in mijn huis te plaatsen?

Nee, dat is het niet. U kunt nu wel een vergoeding van 500 euro krijgen om over te stappen. Als huurder van WoonFriesland zorgt de corporatie er ook voor dat de meterkast in orde is. 

Zijn er naast koken op inductie nog andere manieren van elektrisch koken?

Ja, u kunt bijvoorbeeld ook keramisch koken. Inductie koken is wel veiliger dan keramisch koken en reageert ook sneller. Inductieplaat is wel iets duurder dan een keramisch kooktoestel.

Ik heb een inbouw gaskookplaat. Kan dit bij inductie ook?

Ja, er zijn ook inbouw inductiekookplaten beschikbaar.

Wat als mijn pannen niet werken op inductie, krijg ik dan nieuwe pannen?

De meeste pannen werken wel op inductie. Pannen met het speciale symbool voor inductie zijn geschikt (zie de afbeelding). U kunt de bodem van een pan testen met een magneetje. Blijft het magneetje plakken en is de bodem niet hol getrokken? Dan kunt u de pan gewoon gebruiken. 

Is koken op inductie veilig?

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. Er is geen open vuur en geen kans op gaslekken.

Hoe maak je een inductiekookplaat schoon?

Schoonmaken gaat heel gemakkelijk met een doekje, warm water en eventueel afwasmiddel. Droog de plaat na met een droge doek om strepen te voorkomen. Gebruik geen schuurspons of schurende schoonmaakmiddelen.

Natuurvriendelijk isoleren

Is natuurvriendelijk isoleren anders dan gewoon isoleren?

Ja, meestal wel. Met natuurvriendelijk isoleren wordt isolatie gebruikt die niet schadelijk is voor het milieu. Ook wordt rekening gehouden met diersoorten, zoals de huismus, die in of om uw huis aanwezig (kunnen) zijn.

Wat heb ik aan een Wat-is-Wijs-advies?

Via een Wat-is-Wijs-advies komt u als woningeigenaar te weten u hoe u in uw woning het beste gas kunt besparen. Maar ook wat het kost en hoe u dit kunt betalen. In het advies staat welke vergoedingen u voor de geadviseerde maatregelen kunt aanvragen. Een energieadviseur komt daarvoor bij u thuis en loopt met u de woning en uw wensen langs. Heeft u het advies ontvangen? U bent niet verplicht om de aangeraden maatregelen uit te voeren. Dat is uw keuze.

Wat kost een Wat-is-Wijs-advies?

Een Wat is Wijs-advies kost u niets. Deze krijgt u gratis vanuit het project wanneer u bewoner-eigenaar bent van een woning op Schiermonnikoog.

Ik heb een Wat-isWijs-Advies. Hoe nu verder?

Vanuit het project kijken we naar de mogelijkheid om samen met een groep huiseigenaren werkzaamheden of spullen te regelen. Dat is goedkoper. Wilt u hieraan meedoen? Neem dan contact met ons op. U kunt ook zelf een aannemer regelen om de werkzaamheden uit te voeren of het zelf doen. Als u nog vragen heeft over het Wat-is-Wijs-Advies helpt de energieadviseur u graag.

Welke vergoedingen (subsidies) zijn er voor woningeigenaren?

Als bewoner-eigenaar kunt u vanuit Aardgasvrij Eiland een vergoeding krijgen om over te stappen op elektrisch koken en voor natuurvriendelijk isoleren. Ook zijn er vanuit het rijk vergoedingen mogelijk. U vindt hiervan een overzicht bij het Duurzaam Bouwloket. Ook hebben we een aantal in de Betaalkaart opgenomen. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. 

Wanneer kan ik een vergoeding (subsidie) aanvragen?

U kunt van Aardgasvrij Eiland een projectvergoeding krijgen voor de overstap naar elektrisch koken (€ 500) en natuurvriendelijk isoleren (€ 1.000 of € 2.000). De vergoeding voor isoleren komt bovenop de vergoedingen die u van de rijksoverheid kunt krijgen. Aanvragen kan via de projectwebsite of kom langs op het gemeentehuis. Elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur helpen we u graag.

Wie betaalt de isolatie?

Het verschilt per woning welke maatregelen nodig zijn om gas te besparen. Bewoners-eigenaren op Schiermonnikoog kunnen voor natuurvriendelijk isoleren een extra vergoeding krijgen. Ook zijn er vanuit het rijk vergoedingen en leningen mogelijk. In de Betaalkaart leest u de meest gebruikte mogelijkheden om dit soort maatregelen te betalen. U vindt een overzicht van alle vergoedingen bij het Duurzaam Bouwloket. Let op: geld lenen kost geld. Daar staat tegenover dat u minder betaalt voor energie. 

Hoe staat het met de isolatie van huurwoningen?

Hier is de verhuurder verantwoordelijk. De woningen van WoonFriesland zijn al goed geïsoleerd. Kleine maatregelen kunt u zelf doen. Hiervoor zijn op gemeentehuis kleine materialen te krijgen. Wilt u dat er nog iets geïsoleerd wordt of heeft u tochtklachten? Neem dan contact met uw verhuurder op.

Wat kan ik het beste isoleren?

Om dat te weten te komen, kunt u als bewoner-eigenaar een gratis Wat-is-Wijs-advies bij ons aanvragen.

Waarom moeten de werkzaamheden na 23 mei 2023 zijn uitgevoerd?

Op deze datum heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak voor Aardgasvrij Eiland. Dat is daarom ook de startdatum voor alle vergoedingen.

Ik ben voor 23 mei 2023 al begonnen met het verduurzamen van mijn huis. Kan ik hiervoor een vergoeding / subsidie krijgen?

Als u eerder dan 23 mei 2023 al bent overgestapt op elektrisch koken of isolatie heeft aangebracht, dan kunt u daar geen vergoeding voor krijgen. Op 23 mei 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met het projectplan voor Aardgasvrij Eiland en de vergoedingen.  Wel kunt u als bewoner-eigenaar nog een vergoeding krijgen voor extra isolatie wanneer u daarbij voor natuurvriendelijke materialen kiest.  

Ik heb bij het begin van het project Aardgasvrij Nieuw-Dokkum een elektrisch kookplaat aangeschaft en mijn huis verduurzaamd. Waarom kan ik nu geen subsidie krijgen?

Wij zijn heel blij met de stappen die u al heeft gezet. Voor werkzaamheden vóór 23 mei 2023 kunt u helaas geen projectvergoeding krijgen. Dit is de datum waarop de gemeenteraad met de vergoedingen heeft ingestemd. Wel kunt u als bewoner-eigenaar nog een vergoeding krijgen voor extra isolatie wanneer u daarbij voor natuurvriendelijke materialen kiest. We kijken graag samen met u welke werkzaamheden dat kunnen zijn.

Wat is een ISDE-vergoeding of ISDE-subsidie?

Naast de vergoeding van Aardgasvrij Eiland kunt u van de rijksoverheid ook een flinke vergoeding krijgen voor het isoleren van uw woning. Deze vergoeding kunt u pas krijgen nadat u de factuur voor de werkzaamheden heeft ontvangen. Dat betekent vaak dat u eerst de factuur moet betalen voor u deze vergoeding ontvangt. Kunt u dit bedrag niet zelf voorschieten? Dan kunt u bij de gemeente hiervoor een bijdrage aanvragen die u terugbetaalt op het moment dat u de ISDE-vergoeding heeft ontvangen.

Krijgen inwoners hulp bij het aanvragen van vergoedingen?

Ja. Wij helpen met het aanvragen van vergoedingen. Het is nu ook al mogelijk om gratis advies aan te vragen over de mogelijkheden en het aanvragen van vergoedingen bij het Duurzaam Bouwloket.

Landelijk kunt u een zogenaamde ‘ISDE’-vergoeding (subsidie) aanvragen. Wij helpen u ook bij het aanvragen van die vergoeding. Deze vergoeding is wel alleen aan te vragen als u de factuur voor de werkzaamheden heeft ontvangen. U kunt daarom ook via de gemeente een voorschot krijgen die u terugbetaalt wanneer u de ISDE-vergoeding heeft ontvangen.

Duurzaam verwarmen

Moet Schiermonnikoog in de toekomst verplicht van het gas af?

In 2050 zijn alle huizen in Nederland aardgasvrij. Dat hebben we landelijk zo afgesproken. Gemeenten kunnen in de toekomst buurten aanwijzen die verplicht van het gas af moeten. Die regel is er voor Schiermonnikoog nog niet, maar de gemeente wil het wel graag. Dat is beter voor uw portemonnee en het klimaat.

Wat is een Buurtwarmtepomp?

Een Buurtwarmtepomp is een warmtepomp die door de hele buurt wordt gebruikt voor verwarming. De Buurtwarmtepomp zorgt voor warm water die via leidingen (een warmtenet) naar iedere woning en ieder gebouw gaat. Met dit warme water kunnen deze woningen en gebouwen verwarmd worden. Meer informatie over de Buurtwarmtepomp vindt u op de pagina Duurzaam Verwarmen.

Wat verandert er in huis bij een Buurtwarmtepomp?

In huis krijgt u een warmteketel. Deze is iets kleiner dan een cv-ketel. Hij komt ook meestal op dezelfde plek te hangen. De warmteketel wordt aangesloten op de leidingen die naar uw radiatoren gaan. De ketel werkt verder net zoals een cv-ketel. Net als nu regelt u zelf de temperatuur in huis.

Aan uw radiatoren hoeft meestal niets veranderd te worden. Wel adviseren we woningeigenaren om het huis goed te isoleren. De temperatuur van het water dat naar uw radiatoren gaat, zal namelijk lager zijn dan het nu is. Isoleren zorgt ervoor dat uw woning toch snel op temperatuur is en blijft. Bovendien heeft u minder warmte nodig. Dat scheelt iedere maand geld.

Wat verandert er met mijn contract als we een aansluiting hebben op de Buurtwarmtepomp?

Net als bij gas betaalt u een vast bedrag per maand als voorschot voor het leveren van warmte. Dit is nooit duurder dan gas. Ieder jaar komt er ook een afrekening op basis van wat er echt is verbruikt. Er is maar één leverancier van warmte, dus deze kiest u niet zelf. Voor stroom blijft de vrije keuze wel. 

In de Warmtewet is geregeld dat u in ieder geval niet meer betaalt dan iemand die een cv-ketel op gas heeft. Men wil de wet nog zo aanpassen dat de tarieven niet meer zo hard mogen meegroeien met flink stijgende gasprijzen.

Wie beslist er straks over de keuze voor hoe we in de wijk Nieuw-Dokkum de woningen en gebouwen gaan verwarmen?

De gemeenteraad van Schiermonnikoog neemt hierover de formele beslissing. Dit doet de raad op basis van de ideeën en meningen van inwoners. Meer dan 70% van de huurders en bewoners-eigenaren moeten instemmen als de keuze op een buurtwarmtepomp valt. We laten inwoners dan ook in alle fases meedenken en hun mening geven over de keuze.

Wat is een eigen lucht- of paneelwarmtepomp?

Naast een Buurtwarmtepomp kijken we ook of een eigen warmtepomp – dus ieder huis één eigen warmtepomp – een goede oplossing is voor de buurt. We kijken naar luchtwarmtepompen en naar paneelwarmtepompen. Beide warmtepompen maken warmte uit elektriciteit.

Moeten de radiatoren worden vervangen door vloerverwarming?

Nee, maar het kan wel prettig zijn. Zowel bij een buurtwarmtepomp als een eigen lucht- of paneelwarmtepomp is het meestal niet noodzakelijk vloerverwarming te gebruiken. Het hangt wel af van hoe goed uw woning is geïsoleerd. Soms is het beter om een radiator te vervangen.

Wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om energie op te slaan?

Nee. Energie opslaan is erg duur. Daarom kijken we naar drie mogelijkheden om Nieuw-Dokkum met een warmtepomp of meerdere warmtepompen aardgasvrij te maken. Voor warmtepompen is de minste elektriciteit nodig, maar dat moet het liefst wel groene stroom zijn. Hier kijken we ook naar.

Verwarmt een warmtepomp ook nog goed bij een heel koud weer?

Ja. Ook in de wintermaanden werkt een warmtepomp. Dat kan tot een temperatuur van -20 graden Celsius. Een warmtepomp zal bij koude temperaturen wel harder moeten werken. Dan is er meer elektriciteit nodig.

Wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden van waterstof of groen gas?

Nee. Er is nog te weinig (groene) waterstof en groen gas in Nederland beschikbaar. Daardoor zijn deze oplossingen niet mogelijk voor Nieuw-Dokkum. Bovendien is voor groene waterstof 4 tot 5 keer zoveel groene stroom nodig in vergelijking met een warmtepomp. Daardoor is het erg duur. Ook de noodzakelijke opslag van gassen is te duur.

Over het project

Hoelang duurt het project?

We willen uiterlijk in 2027 klaar zijn met fase 1 van het project. Het doel is om woningen en gebouwen in Nieuw-Dokkum vanaf 2028 zonder aardgas te verwarmen. Op het hele eiland willen we dan meer dan helft van het aardgas hebben bespaard.

Hoe is dit project gestart?

De landelijke overheid wil alvast een aantal dorpen en wijken aardgasvrij maken. Ze noemen dat aardgasvrije proeftuinen. In 2021 hebben we voor Schiermonnikoog daarom een plan gemaakt om de eerste buurt aardgasvrij te maken. In het voorjaar van 2022 hebben we op basis van dit plan een vergoeding van het rijk gekregen. Sindsdien zijn we dit plan verder aan het uitwerken. De gemeenteraad heeft besloten om sommige onderdelen van het plan eilandbreed aan te pakken, in plaats van alleen Nieuw-Dokkum.

Ik wil graag actief meewerken en/of meedenken. Hoe kan ik me hiervoor opgeven?

Dat kan! Bijvoorbeeld in een van de werkgroepen. Stuur een mail naar info@aardgasvrij-eiland.nl voor meer informatie. 

Ik heb een vraag over het project. Met wie kan ik contact opnemen?

U vindt onze contactgegevens op de contactpagina. Bent u huurder van WoonFriesland dan kunt u ook contact met hen opnemen. 

Hoe is het project Aardgasvrij Eiland georganiseerd?

Het project Aardgasvrij Eiland is een samenwerking tussen de gemeente Schiermonnikoog, WoonFriesland, energiecoöperatie De Sintrale, netbeheerders Liander en Stedin, de Friese Milieu Federatie en de eilanders. Het project bestaat uit een stuurgroep, projectteam, werkgroepen en een Eilanders Adviesraad. De Adviesraad moet nog worden gevormd. In het project werken we met vijf werkgroepen. Een werkgroep bestaat uit medewerkers van de projectpartners en eilandbewoners.

Welke rol speelt WoonFriesland in het project?

WoonFriesland is een van de partners in dit project. De woningcorporatie bezit ongeveer de helft van de woningen in de wijk Nieuw-Dokkum. We werken daarom samen bij het verder isoleren en aardgasvrij maken van de wijk. Huurders van WoonFriesland kunnen ook meedenken en meedoen met het project, bijvoorbeeld door mee te doen met een werkgroep.

Kan het project ook mislukken en zit Nieuw-Dokkum dan in de kou?

Nee, daar is geen sprake van. We zorgen ervoor dat de manier waarop we gaan verwarmen een bewezen en betrouwbare aanpak is. Het netwerk van aardgas gaat pas weg op het moment dat de nieuwe manier van verwarmen goed werkt.

Waar wordt de Rijksbijdrage van 2,3 miljoen euro aan uitgegeven?

Een groot gedeelte van het bedrag zetten we in voor de zogenaamde ‘onrendabele top’. Als u isoleert, dan bespaart u ook op de energierekening. Een deel van de isolatiekosten en de kosten voor het anders verwarmen kunt u niet terug verdienen. Dat deel noemen we de ‘onrendabele top’. We gaan de bijdrage van het Rijk dus gebruiken om een deel van die kosten te betalen en wel zo dat uw woonlasten niet hoger worden. Ook zijn er kosten om het project te organiseren. Hiervoor is een begroting opgesteld.

Andere vragen

Ik val niet binnen de grenzen van Nieuw-Dokkum, kan ik nog meedoen aan het project?
Kan ik buiten de grenzen van Nieuw-Dokkum al duurzaam verwarmen?

Misschien wel. De energieadviseur kan u als bewoner-eigenaar hierover adviseren in het gratis Wat-is-Wijs-Advies. De gemeente kijkt later wat goede mogelijkheden zijn voor andere buurten in het dorp.

Hoeveel kost het aardgasvrij maken van een woning?

We proberen de maandelijkse kosten voor wonen voor iedereen gelijk te houden, of nog liever te verlagen. In Nieuw-Dokkum willen we de woningen en gebouwen helemaal aardgasvrij maken. Wat daarvoor per woning/gebouw nodig is, is nog niet duidelijk. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de huidige isolatie van uw woning. Via een Wat-is-Wijs-Advies komt u erachter hoe u aardgasvrij kunt worden en wat dat ongeveer kost.

Moet ik alle kosten voor het aardgasvrij maken van mijn koopwoning zelf betalen?

U betaalt dit gedeeltelijk zelf. Uw energiekosten zullen daardoor ook dalen. Gezamenlijk maken we goed gebruik van alle vergoedingen en de voordelen van bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop. De bijdrage van het Rijk van 2,3 miljoen euro die we voor dit project hebben gekregen, zorgt er voor dat we geld kunnen uitgeven aan isolatie en (voor Nieuw-Dokkum) een andere manier om woningen te verwarmen. Welk deel we van deze bijdrage kunnen betalen, weten we pas wanneer we weten op welke manier we dat gaan doen. De voorwaarde daarbij is dat uw energiekosten niet hoger zijn dan nu.

Hoe moet je dit betalen als je een laag inkomen hebt?

We zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen aan dit project. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met vergoedingen of (renteloze) leningen. Zo’n lening betaalt u af met het geld dat u bespaart op uw energiekosten. In de Betaalkaart hebben we een aantal mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Zijn er wel genoeg vakmensen om dit alles uit te voeren?

Er zijn inderdaad te weinig vakmensen in de bouw- en installatiebranche. We moeten daarom creatief zijn. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke inkoop te organiseren en woningeigenaren te helpen bij het doe-het-zelven.

Wanneer is het verplicht om je gasaansluiting te verwijderen?

Het plan van de rijksoverheid is om in 2050 alle woningen aardgasvrij te verwarmen. Het is op dit moment niet verplicht om gasaansluitingen weg te halen. De verwachting is dat het aanhouden van de gasaansluiting steeds minder aantrekkelijk wordt.

Kan ik al eerder van het gas af?

Het staat iedere bewoner-eigenaar vrij zijn woning zelf aardgasvrij te maken. Dit kan ook met een individuele oplossing, zoals een warmtepomp. Met een gratis Wat-is-Wijs-Advies krijgt u advies over de mogelijkheden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het project?

Regelmatig komt de Groene Courant uit op Schiermonnikoog. Deze wordt huis-aan-huis verspreid. In de courant leest u nieuws en informatie over het project. Ook houden wij u op de hoogte via deze website.