Ons team

De teamleden die u tegen kunt komen:

De activiteiten van Aardgasvrij Eiland worden door veel mensen mogelijk gemaakt. Een deel van hen komt u regelmatig tegen op Schiermonnikoog. Hieronder vindt u een overzicht van deze teamleden. Klik op ‘Lees meer’ en zij stellen zich aan u voor.

Eduard van Wingerden

Eduard van Wingerden

Energieadviseur

Eduard is Energieadviseur bij Aardgasvrij Eiland. Als u een Wat-is-Wijs-Advies aanvraagt, dan komt hij of Piet bij u langs.

Lees meer

 

Jeroen Krijger

Jeroen Krijger

Energiecoach

Jeroen helpt als Energiecoach mensen met snelle slimme bespaartips en is lid van de werkgroep Communicatie en Participatie.

Lees meer

Ruud Binnendijk

Ruud Binnendijk

Talkshow-host

Ruud verzorgt de Talkshows van Aardgasvrij Eiland en is lid van de werkgroep Communicatie en Participatie.

Lees meer

Jorik Strockmeijer

Jorik Strockmeijer

Projectassistent

Jorik is project-assistent bij het project Aardgasvrij Eiland. Hij is bij zo’n beetje ieder onderdeel van het project betrokken.

Lees meer

Louis Wiersema

Louis Wiersema

Bestuurslid van de eilander energie-coöperatie De Sintrale

Louis is aanspreekpunt van De Sintrale bij Aardgasvrij Eiland.

Lees meer

Annegreet Blanken

Annegreet Blanken

Werkgroepleider Communicatie en Participatie

Annegreet coördineert vanuit het project de communicatie met bewoners en andere partijen en zorgt ervoor dat iedereen mee kan praten.

Lees meer

Piet Huisman

Piet Huisman

Energieadviseur

Piet is Energieadviseur bij Aardgasvrij Eiland. Hij geeft Wat-is-Wijs-Adviezen. Hij of Eduard komen daarvoor bij u thuis langs.

Lees meer

 

Daan Alers

Daan Alers

Vrijwilliger Aardgasvrij Eiland

Daan is vrijwilliger bij het project en neemt deel aan de werkgroepen Warmte & Techniek en Communicatie & Participatie.

Lees meer

Johan Duut

Johan Duut

Projectleider

Johan heeft de dagelijkse leiding over het project. Hij stuurt het projectteam en de werkgroepen aan en is de spin in het web van het project.

Lees meer

Suzanna Bekkema

Suzanna Bekkema

Projectleider Friese Milieu Federatie

In de werkgroep Natuur & Omgeving houdt Suzanna in de gaten of het project goed is voor de natuur en de leefomgeving.

Lees meer

Joris Hoeksema

Joris Hoeksema

Contactpersoon WoonFriesland

Joris is Adviseur Relatiemanager bij WoonFriesland en zorgt voor de betrokkenheid van WoonFriesland binnen het project.

Lees meer

Eduard van Wingerden – Energieadviseur

Goed zorgen voor de natuur vind ik belangrijk. Daarom was ik vanaf het eerste uur al een elektrische rijder. En daarom zit ik ook als Energieadviseur bij Aardgasvrij Eiland helemaal op mijn plek. Met veel enthousiasme stippel ik samen met u de beste route uit naar een lager energieverbruik met toch een “warm huis”.

Vanuit mijn werkzame leven als leidinggevende bij een technische serviceorganisatie ben ik bekend met dit soort veranderingen. Zo heb ik al verschillende projecten opgestart. Dat ging bijvoorbeeld over het besparen van brandstof en elektrisch rijden. Ook heb ik mij bezig gehouden met de zorg voor het bewaren van donkere nachten met een flonkerende sterrenhemel (Dark sky).

Soms moet je mensen wat meer meenemen om iets te bereiken. Andere keren is het juist belangrijk om te checken of zaken ook gebeuren om de voortgang erin te houden. Uiteindelijk wil ik vooral mensen echt helpen om hun doel te bereiken.

Sinds 2019 ben ik inwoner van Schiermonnikoog, maar al vanaf 1972 was ik hier regelmatig als gast te vinden. Ik ben als actief wandelsporter dol op ons bos, onze duinen, ons strand en onze golven. Op ons eiland! En daarom zet ik mij daar graag voor in. Zo kunt u mij ook tegenkomen als vrijwilliger bij de bibliotheek voor hulp bij onder meer uw DigiD, bij elektronisch bankieren en het aanvragen van  toeslagen.

E-mailadres: eduard@aardgasvrij-eiland.nl

Piet Huisman – Energieadviseur

Begin 2023 werd bekend dat de buurt waarin ik woon een proeftuin is om deze aardgasvrij te maken. Daar wil ik graag aan meewerken. Ik vind het belangrijk dat we, samen met bewoners, de juiste keuzes maken bij het aardgasvrij maken van ons eiland.

Vanuit het project werd gevraagd naar energieadviseurs. Ze vroegen mensen met een bouwkundige opleiding en kennis van woningen op Schiermonnikoog. Vanuit mijn vroegere werk bij de gemeente Schiermonnikoog ben ik geïnteresseerd in het gehele proces van energiebesparing en verduurzaming van woningen. Meer dan 35 jaar ben ik via mijn werk betrokken geweest bij de bouw, verbouw en onderhoud van de woningen op Schiermonnikoog. Daardoor heb ik een redelijke kennis van het huidige woningbestand op het eiland.

Als Energieadviseur kan ik een bijdrage leveren aan dit project dat moet leiden tot minder energieverbruik en een beter milieu. Daarnaast komt u mij ook tegen als bestuurder bij onder andere het cultureel centrum ‘De Stag’ of als muzikant bij de fanfare.

E-mailadres: piet@aardgasvrij-eiland.nl

Jeroen Krijger – Energiecoach

Zeven jaar geleden heb ik mijn huis aan de Sinteblom gekocht. Een huis wat toe was aan een beetje onderhoud. Hier ontstond direct de mogelijkheid om het goed te isoleren en klaar te maken voor de toekomst. Inmiddels is mijn huis klaar om binnenkort hoop ik van het gas af te gaan. Al langer heb ik een verbruiksmonitor waardoor ik zie wat er gebeurt als ik een apparaat of de verwarming aanzet. Deze heeft ook de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je misschien teveel gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts, tijdens het douchen, of met een wasdroger. Duurzaam en natuurvriendelijk past natuurlijk goed bij het eiland en ik vind ook dat we daar met zijn allen voor moeten zorgen binnen de mogelijkheden die we hebben.

Ik ben op verschillende plaatsen werkzaam, ook als vrijwilliger, en nu dus ook bij de gemeente als energiecoach. Tijdens de vrije uren vind ik het heerlijk om te genieten buiten ergens op het eiland, of gewoon wat bezig te zijn in en om het huis. Mijn katten zijn echte warmteliefhebbers en blij met enkele warmteplekjes die ik voor ze heb gemaakt. Ook spelen ze graag buiten als ik thuis ben en het mooi weer is.

Hopelijk kunnen we samen het energieverbruik op het eiland verminderen en de start naar een gasvrij eiland maken!

E-mailadres: info@aardgasvrij-eiland.nl

Daan Alers – Vrijwilliger bij Aardgasvrij Eiland

Op 1 augustus 2023 zijn mijn vrouw en ik plus twee katten vanuit de stad Utrecht naar dit prachtige eiland verhuisd. Ja, dat was een hele stap maar het was zeker geen eerste kennismaking met Schiermonnikoog, want wij komen hier al ruim dertig jaar om te genieten van zee, strand en de ruimte om ons heen. We zijn beiden al enkele jaren met pensioen.

Toen ik hoorde van Aardgasvrij Eiland ( AGVE) heb ik mij direct aangemeld bij de projectleider, Johan Duut. Ik heb tot 2018 gewerkt bij een grote logistieke dienstverlener. Ik was verantwoordelijk voor het in kaart brengen van het energieverbruik van een twintigtal vestigingen, het maken van analyses over het energieverbruik en het doen van verbetervoorstellen. Het doel was om het gebruik van gas en elektriciteit te verlagen en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen.

Vanuit die achtergrond vind ik de energietransitie hier op Schier ook zo interessant. We kunnen er niet meer omheen: we moeten nadenken over alternatieven voor aardgas. Dat is waar we in het project Aardgasvrij Eiland heel hard aan werken. Ik ben als vers lid actief in de werkgroepen Warmte en Techniek (W&T) en Communicatie en Participatie (C&P).

In de werkgroep W&T wordt hard gewerkt om te kijken welke verschillende technieken er zijn om de woningen anders te verwarmen en hoe die kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp.

In de werkgroep C&P zetten we de koers uit hoe je deze grote verandering het beste kan communiceren. Zo leggen we regelmatig huisbezoeken af. We zijn daarbij zeer geïnteresseerd in hoe bewoners de energietransitie beleven. En welke energiebesparende maatregelen ze al hebben genomen en welke uitdagingen ze tegenkomen.

Door met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen komen we verder. Ik voel me bevoorrecht dat ik op dit eiland deze ontwikkelingen mag meemaken en hoop daaraan een flinke steen te kunnen bijdragen.

Ruud Binnendijk – Talkshow-host

De energiekosten rijzen de pan uit. Door de stijgende energieprijzen wordt alles duurder. Vooral voor mensen met een laag inkomen heeft dat gevolgen. Sommigen komen zelfs letterlijk in de kou te zitten. Daar kunnen we in dit project wat aan doen. Door voorlichting te geven over isoleren, anders verwarmen en koken. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Het is enorm belangrijk om de mogelijkheden die bewoners door dit project hebben, goed over te brengen. Vandaar dat ik mij heb aangemeld voor de werkgroep Communicatie en Participatie. Ik ben van beroep communicatieadviseur, dus kan mijn kennis daar goed inzetten. Vanuit onze werkgroep organiseren we bijvoorbeeld talkshows. In het verleden heb ik al vele talkshows georganiseerd en live interviews gedaan. Daarom heb ik de coördinatie ervan op mij genomen.

Ik ben in 2020 samen met mijn vrouw op het prachtige Schiermonnikoog komen wonen. Als u wel eens naar het Shantykoor komt luisteren, dan heeft u mij vast al eens horen zingen. Daarnaast help ik mee bij het inrichten van het Koningshuis.

Johan Duut – Projectleider

De manier waarop we nu leven heeft ernstige gevolgen voor het klimaat. Dat merken we nu al. Dat komt onder andere door het verbranden van gas en olie wat al miljoenen jaren in de bodem zit. Het goede nieuws is: we kunnen er zelf iets aan doen.

Als bewoner van het Groningse aardbevingsgebied merkte ik al snel dat het anders moet én kan. Daarom maakte ik ons eigen huis in 2016 aardgasvrij. En in mijn werk bij woningcorporaties deed ik veel ervaring op in het energiezuiniger maken van andere huizen. Sinds 2017 werk ik als projectleider voor gemeenten aan het aardgasvrij maken van wijken en dorpen.

Op Schiermonnikoog is eigenlijk een soort straatprijs van 2,3 miljoen euro gevallen. Wel voor een speciaal doel. Dit geld moet uitgegeven worden aan het aardgasvrij maken van woningen. Een mooie kans voor u. Andere wijken of dorpen krijgen die kans niet zomaar.

Met goede hulp en de beschikbaarheid van geld kan iedereen aardgasvrij wonen. U dus ook. En daar wil ik mij graag voor inzetten. Dat doe ik in een aantal projecten en door mijn kennis te delen. Zo’n project slaagt alleen in een goede samenwerking tussen onder andere de gemeente, woningcorporaties, netbeheerders, lokale energiecoöperaties, belangenorganisaties en natuurlijk de bewoners. Ik ben de spin in het web van deze samenwerking en help waar het nodig is.

E-mailadres: johan.duut@aardgasvrij-eiland.nl

Jorik Strockmeijer – Project-assistent

Om een wijk, of later een heel eiland van het aardgas af te krijgen hebben we de kennis en inzet van veel verschillende mensen nodig. Denk bijvoorbeeld aan techneuten, wethouders, ecologen, en niet te vergeten van de bewoners zelf. Door goed samen te werken, kunnen we van het project een succes maken. Het bij elkaar brengen van al deze partijen is eigenlijk al een vak op zich.

Als toegepaste psycholoog probeer ik met een andere bril naar het project te kijken. Ik kijk vooral vanuit het gedrag. Ik ondersteun de verschillende werkgroepen en het projectteam met als doel om de kennis van alle deelnemers zo goed mogelijk in te zetten. Hierbij bent u als bewoner de belangrijkste deelnemer. Ervoor zorgen dat u meedenkt, meepraat en meedoet is daarom een belangrijke taak voor mij als project-assistent.

Tot voor kort kende ik Schiermonnikoog eigenlijk alleen van mijn studententijd, de route tussen het strand, Eureca en de Tox Bar is bij mij goed bekend. Door mijn rol als project-assistent bij het project Aardgasvrij Eiland mag ik nu het eiland op een hele andere manier leren kennen en kennismaken met de echte eilandcultuur.

Heeft u vragen over het project of wilt u ook graag een bijdrage leveren? Neem dan contact met mij op!

E-mailadres: info@aardgasvrij-eiland.nl

Suzanna Bekkema – Projectleider Friese Milieu Federatie

Geboren en getogen in Súdwest-Fryslân en nu heerlijk wonend in Gaasterland; wat is Fryslân toch mooi. Bij de Friese Milieu Federatie werk ik daarom met veel passie en energie aan projecten die bijdragen aan een mooi en duurzaam Fryslân. Hard nodig, want ook in onze provincie hebben we grote uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur én omgeving. Ik doe dit graag in samenwerking met anderen. Alleen gaan we misschien wat sneller, samen komen we toch echt verder!

Met het project Aardgasvrij Eiland hebben we niet alleen een kans om gas te besparen. We kunnen ook kijken hoe we Schiermonnikoog mooier kunnen maken en de natuur op het eiland kunnen beschermen. Daarom is er een werkgroep Natuur & Omgeving. Ik vind het een eer om mee te werken in deze werkgroep.

In de werkgroep kijken we naar hoe we de natuur kunnen beschermen of zelfs verbeteren. Zo willen we rekening houden met de dieren in en om uw huis wanneer u gaat isoleren. Want er is een grote kans dat u uw huis deelt met een aantal dieren, zoals de huismus. We kijken in Nieuw-Dokkum ook of we de omgeving mooier kunnen maken als we daar toch bezig gaan. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van wateroverlast, extra zitplekken, meer speelplekken of aan meer en mooier groen. Zo werken we stap voor stap aan een nog mooier Schiermonnikoog!

Louis Wiersema – Bestuurslid van de eilander energie-coöperatie De Sintrale

Onze energie-coöperatie De Sintrale beheert inmiddels twee grote postcoderoos zonnedaken. Een op het dak van een boerderij en een op een gemeentelijk gebouw. Ook als je geen panelen hebt op een van die daken kan je lid worden van de coöperatie. Dat geldt voor mensen die permanent op het eiland wonen, maar ook voor bezitters van zomerhuizen. Voor bewoners van het oude dorp – dat de status heeft van beschermd dorpsgezicht – is het een uitkomst. Zij mogen namelijk geen panelen op hun eigen daken hebben.

Maar De Sintrale wil veel meer kunnen doen. Natuurlijk werken we mee in het project Aardgasvrije Eiland. Drie deskundige vrijwilligers van De Sintrale nemen deel aan in de werkgroep Warmte & Techniek en onze penningmeester is betrokken bij de geldzaken.

Daarnaast zijn we bij De Sintrale aan het kijken naar een PVT systeem waarmee huizenbezitters hun gasverbruik behoorlijk kunnen terugbrengen en eventueel stapsgewijs naar gasloos kunnen. Bij Aardgasvrij Eiland hebben we deze mogelijkheid ook ingebracht, maar dan de versie waarmee men helemaal van het gas af kan stappen. Deze wordt nu meegenomen als mogelijkheid om huizen in Nieuw-Dokkum op een andere manier te verwarmen. Ook kijken we bij De Sintrale naar projecten waarbij woningisolatie gezamenlijk wordt opgepakt. Bijvoorbeeld monumentenglas in de huizen in het beschermd dorpsgezicht.

Wij wonen zelf in een oud huis in het dorp. Dan is het een hele uitdaging om het energiegebruik in stappen terug te dringen. Doe je dat in coöperatief verband dan krijg je veel steun en goede ideeën over hoe dat aan te pakken. Bovendien bundel je de krachten om bij de gemeente hulp te vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om hoe je dat kunt betalen en bij het aanvragen van vergunningen.

Ik ben nu al weer bijna 10 jaar gepensioneerd. Daarvoor was ik twaalf jaar wethouder met, je raad het al, onder andere duurzaamheid in mijn portefeuille. Het onderwerp blijft een noodzakelijke en zeker ook boeiende uitdaging.

E-mailadres: desintrale@gmail.com

Joris Hoeksema – Contactpersoon WoonFriesland

Joris Hoeksema

Vanuit WoonFriesland voel ik een zware verantwoordelijkheid om op te komen voor de belangen van onze huurders. Het is mijn doel om onze woningen te verduurzamen en tegelijkertijd de kosten voor onze mensen betaalbaar te houden. Een mooie uitdaging waar ik mij iedere dag vol voor inzet.

De afgelopen jaren heb ik verschillende rollen binnen woningcorporaties gehad. Het duurzamer maken van onze woningen heeft mij daarin vanaf dag één geboeid. Het was bij ons aan de keukentafel altijd onderwerp van gesprek. Hier bijt ik mij dan ook graag in vast. De komende tijd zie ik veel veranderingen op ons afkomen, waaronder de overstap naar andere manieren om woningen te verwarmen. We moeten daarvoor in korte tijd veel werk voor verzetten.

Met 21.000 woningen in heel Friesland, waarvan zo’n 150 op Schiermonnikoog, geloof ik dat we echt verschil kunnen maken. Ik denk dat we met dit project op Schiermonnikoog laten zien dat energie besparen voor iedereen voordelig is.

Annegreet Blanken – Werkgroepleider Communicatie en Participatie

De werkgroep Communicatie en Participatie wil ervoor zorgen dat iedereen op het eiland bekend is met wat het project voor u kan doen. Ook horen we graag wat u ervan vindt. Hoe kan Aardgasvrij Eiland u nog meer helpen om energie te besparen? Doen we datgene waar u behoefte aan heeft? Uw mening brengen we in bij de rest van het projectteam. Zo vormen we als werkgroep de brug tussen u en de projectorganisatie. Als voorzitter zorg ik ervoor dat we als werkgroep deze taken zo goed mogelijk uitvoeren.

Ik werk voor meerdere projecten rondom het besparen van energie. Ik vind het belangrijk omdat minder aardgas gebruiken een stuk beter voor het klimaat is. En ik heb nog een extra reden. Ik woonde in 2012 vlakbij de Huizingebeving. We hadden al heel wat bevingen gehad, maar deze was echt niet leuk meer. Daarom wil ik mensen helpen van het aardgas af te komen. Om zo Groningers en anderen in de wereld deze ellende te besparen. Ik ben er ook van overtuigd dat het beter is voor uw portemonnee. Helemaal nu er allerlei vergoedingen zijn om dit mogelijk te maken.

Het allerleukste van mijn werk is het contact met mensen. En ze in dat contact ook echt verder te helpen. Dus komt u mij tegen op het eiland, spreek me dan vooral aan. Ik ben altijd benieuwd naar uw mening.

E-mailadres: annegreet.blanken@aardgasvrij-eiland.nl