Betaalkaart

Hoe betaal ik het energiezuiniger maken van mijn woning?

We hebben de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te betalen voor u op een rij gezet in de Betaalkaart. In de Betaalkaart staan de verschillende stappen die u kunt nemen tot u voldoende heeft om de maatregel mee te betalen. Voor de meeste stappen vertellen we ook wat de meest gebruikte mogelijkheden zijn. De Betaalkaart is gemaakt door de werkgroep Subsidies & Financiën.

Deze werkgroep heeft ook een aantal voorbeelden gemaakt over het betalen van deze maatregelen:

Tijdens het spreekuur kunt u de Betaalkaart ophalen. U kunt de Betaalkaart ook downloaden (A3-formaat). Hieronder vindt u de informatie die op de Betaalkaart staat ook.

 

Icoon Betaalkaart

Betaalkaart in stappen

In de Betaalkaart staan vijf verschillende stappen die u kunt nemen tot u voldoende heeft om de maatregel mee te betalen. Ze staan in volgorde: van gratis geld tot en met het verhogen van uw hypotheek.

De stappen zijn:

Icoon gratis geld

Stap 1: Gratis geld

Begin met subsidies. Dit zijn vergoedingen die u niet hoeft terug te betalen. Er zijn verschillende subsidies om de kosten voor het energiezuiniger maken van uw woning te verlagen.

Icoon eigen geld

Stap 2: Eigen geld

Hebt u eigen geld? Wat op de bank staat levert rente op, maar als u minder energie gebruikt levert dat waarschijnlijk meer op.

Icoon eenvoudige lening

Stap 3: Eenvoudige leningen

Heeft u nog niet alle kosten gedekt? Dan zijn er verschillende eenvoudige leningen met een lage rente die bijna iedereen kan krijgen. Vaak zijn de kosten voor de lening lager dan de besparing in energiekosten.

Icoon speciale lening

Stap 4: Speciale leningen

Denkt u door een laag inkomen of door uw leeftijd niet te kunnen lenen? Dat valt best mee. Hiervoor zijn speciale leningen. Deze houden rekening met uw situatie en zijn vaak zonder maandelijkse kosten.

Icoon hypotheek verhogen

Stap 5: Hypotheek verhogen

Heeft u een hypotheek op de woning? Soms kan het beter zijn om deze te verhogen. Hulp van een financieel adviseur is dan wel noodzakelijk.

Gratis Wat-is-Wijs-Advies
Wist u dat een Wat-is-Wijs-Advies helemaal gratis is? Zo weet u welke maatregelen u het beste kunt nemen en wat die ongeveer kosten.

De kleine lettertjes
De mogelijkheden die we hieronder laten zien, veranderen regelmatig. We kunnen niet beloven dat op het moment van uw aanvraag deze mogelijkheden nog (onder dezelfde voorwaarden) beschikbaar zijn. Daarom kan de informatie onjuist of niet volledig zijn. Vraag altijd naar de details en voorwaarden bij de organisatie die de subsidie of lening verstrekt.

Stap 1: gratis geld

Begin met subsidies. Dit zijn vergoedingen die u niet hoeft terug te betalen. Er zijn verschillende subsidies om de kosten voor het energiezuiniger maken van uw woning te verlagen.

  • ISDE Subsidie | Aanvragen via www.rvo.nl | Wilt u isoleren? Of bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen? Deze landelijke subsidie geeft een vergoeding per maatregel. Hoe meer maatregelen u neemt, hoe hoger de vergoeding is. U krijgt een extra vergoeding als u milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt.
  • ISDE Voorschieten | Aanvragen via www.schiermonnikoog.nl | De vergoedingen binnen de ISDE Subsidie (stap 1a) ontvangt u helaas achteraf. U moet dus zelf eerst de aannemer of installateur voorschieten. Kunt of wilt u dat niet? Dan kan de gemeente de vergoeding tot 10.000 euro voorschieten. Direct na het ontvangen van de ISDE Subsidie betaalt u het terug aan de gemeente.
  • Subsidie Aardgasvrij Eiland | Aanvragen via www.schiermonnikoog.nl | Bent u huurder of een bewoner-eigenaar van een bestaande woning (geen vakantiewoning) op Schiermonnikoog? U kunt 500 euro krijgen om op elektrisch koken over te stappen. Als bewoner-eigenaar krijgt u een extra vergoeding van 1.000 euro voor natuurvriendelijk isoleren. Slecht geïsoleerde woningen kunnen zelfs 2.000 euro krijgen. Vraag naar de voorwaarden.
  • DuMo subsidie | Aanvragen via www.monumenten.nl | Als eigenaar van een Rijksmonument start u binnen het ‘Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten’ met een zelfscan. Daarna krijgt u maximaal 1.750 euro voor de kosten van een DuMo-adviseur en maximaal 2.500 euro voor hulp richting de uitvoering van maatregelen.

 

Stap 2: Eigen geld

Hebt u eigen geld? Wat op de bank staat levert rente op. Maar als u minder energie gebruikt, levert dat waarschijnlijk meer op. In het Wat-is-Wijs-Advies krijgt u een praktisch advies over de maatregelen en de kosten van die maatregelen. Maar ook wat u elk jaar kunt besparen door minder gas te verbruiken. En omdat gas duur is, spaart u elke maand geld.

Stap 3: Eenvoudige leningen

Heeft u nog niet alle kosten gedekt? Dan zijn er verschillende eenvoudige leningen met een lage rente die bijna iedereen kan krijgen. Vaak zijn de kosten voor de lening lager dan de besparing in energiekosten.

 

  • Energiebespaarlening | Aanvragen via www.warmtefonds.nl | Als bewoner-eigenaar kunt u bij het Nationaal Warmtefonds een rentedragende lening van € 1.000 tot € 27.000 aanvragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen (soms kan dit worden verhoogd naar € 71.000). Het gaat om een persoonlijke lening waarbij wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie. De provincie Fryslân geeft tot 1 augustus 2024 nog een extra korting van 1% op de rente.
  • Stimuleringslening | Aanvragen via www.schiermonnikoog.nl | Woningeigenaren kunnen bij de gemeente tot maximaal € 50.000 lenen voor het verbeteren van de woning. De looptijd is maximaal 30 jaar en het rentepercentage is 1,7%.

Stap 4: Speciale leningen

Denkt u door een laag inkomen of door uw leeftijd niet te kunnen lenen? Dat valt best mee. Hiervoor zijn speciale leningen. Deze houden rekening met uw situatie en zijn vaak zonder maandelijkse kosten. 

 

  • Energiebespaarlening zonder rente | Aanvragen via www.warmtefonds.nl | Als uw verzamelinkomen lager is dan 60.000 euro, dan hoeft u bij de onder stap 3 genoemde Energiebespaarlening geen rente te betalen. U lost wel af.
  • Energiebespaarlening laag inkomen | Aanvragen via www.warmtefonds.nl | Kunt u als bewoner-eigenaar geen gewone energiebespaarlening krijgen omdat u dat niet kunt betalen? Bij deze speciale energiebespaarlening kunt u maximaal € 10.000 voor energiebesparende maatregelen lenen. U betaalt geen rente en geen aflossing. De looptijd is maximaal 20 jaar. Na 5 jaar wordt gekeken of u vanaf dan wel rente en aflossing kunt betalen.
  • EnergieBespaarHypotheek | Aanvragen via www.warmtefonds.nl | Het Warmtefonds biedt voor bewoners-eigenaren die geen gewone lening kunnen krijgen een hypothecaire lening van maximaal 20 jaar. U kunt dan maximaal € 25.000 voor energiebesparende maatregelen lenen. U betaalt geen rente en aflossing voor zolang u dit niet kunt betalen. Deze lening is alleen voor bewoners-eigenaren die in een aardgasvrije proeftuin wonen. Dat geldt voor alle bewoners-eigenaren op Schiermonnikoog. U moet wel een erkend financieel adviseur nemen die meedoet aan het project. De gemeente betaalt de kosten van deze adviseur.
  • Verzilverlening | Aanvragen via www.schiermonnikoog.nl | Als bewoner-eigenaar van 57 jaar of ouder kunt voor de verbetering van uw woning een verzilverlening aanvragen. U moet dan wel een overwaarde op uw huis hebben. De looptijd is 75 jaar en de rente 1,7%. De kosten betaalt u pas bij verkoop. Er zijn daarom geen maandelijkse kosten.

Stap 5: Hypotheek verhogen

Heeft u een hypotheek op uw woning? Soms kan het beter zijn om deze te verhogen. Bij een ‘gewone’ hypotheek kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Als u in energiebesparende maatregelen investeert, mag u tot 106% lenen. De rente die u betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Maar niet alle hypotheekverstrekkers werken hieraan mee. Uw maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van het huis, maar ook van uw inkomen. Voor deze stap bevelen wij de hulp van een financieel adviseur aan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u grotere energiebesparende maatregelen kunt betalen? Kom naar ons spreekuur op donderdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur in het gemeentehuis of neem contact met ons op. Financieel advies mogen wij zelf niet geven, maar wij kunnen u wel doorverwijzen.