Elektrisch koken

Kook gasvrij op stroom

Woont u in een huur- of koopwoning op Schiermonnikoog? En kookt u nu nog op gas? Dan kunt u via Aardgasvrij Eiland een bijdrage krijgen om over te stappen op elektrisch koken, bijvoorbeeld op inductie. U kookt dan voortaan op stroom in plaats van op gas. Dat laat u toch niet liggen? Aardgasvrij eiland helpt u graag op weg.

 

 

Wat is koken op inductie?

Een inductiekookplaat werkt op stroom. De stroom wordt omgezet in een magnetisch veld. In zo’n veld wordt een metalen pan warm. Een meer uitgebreide uitleg van hoe koken op inductie werkt en wat de voordelen zijn, leest u in het artikel ‘Koken op inductie’.

Ons aanbod

Bent u huurder of bewoner-eigenaar van een woning op Schiermonnikoog? Dan kunt u een bijdrage krijgen voor de overstap naar elektrisch koken. Aardgasvrij Eiland vergoedt uw kosten tot maximaal 500 euro.

Deze vergoeding kunt u gebruiken voor de aanschaf van een inductie- of elektrische kookplaat en/of voor de daarvoor benodigde aanpassingen in uw meterkast. Huurt u bij WoonFriesland? Dan passen zij de meterkast aan als dat nodig is. Dit gaan zij in 2024 in één keer bij alle huurwoningen doen. U ontvangt hiervan vanzelf bericht.

Maximum bedrag beschikbaar
Van 1 december 2023 tot en met december 2024 is hiervoor een maximum bedrag van 250.000 euro beschikbaar. Dit bedrag is beschikbaar voor de vergoedingen voor elektrisch koken en voor natuurvriendelijk isoleren samen. Wacht dus niet te lang met aanvragen, want op=op. We weten nog niet of deze regeling in 2025 ook beschikbaar is.

Voorwaarden
De bijdrage ontvangt u alleen als u nu op gas kookt. Om een vergoeding te krijgen, moet u een orderbevestiging of factuur van uw leverancier afgeven. Na het ontvangen van de bijdrage, moet u binnen een jaar overstappen op inductie of een andere manier van elektrisch koken. Aardgasvrij Eiland kan hierop controleren. Bent u al eerder overgestapt op elektrisch koken? Als u dit op of na 23 mei 2023 heeft gedaan, kunt u de vergoeding ook aanvragen. Andere regels en voorwaarden leest u in de subsidieregeling.

Aanvragen

Wilt u een vergoeding voor elektrisch koken aanvragen? Klik dan hieronder op de knop ‘Aanvragen’ en klik vervolgens onder Direct regelen op ‘Vergoeding overstap elektrisch koken’.

U kunt ook een formulier in het gemeentehuis invullen of hulp krijgen bij het invullen. Wij zitten daar iedere donderdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur voor u klaar. Heeft u nog vragen? Kom dan langs of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Wilt u iemand machtigen om de vergoeding voor u aan te vragen? Vul dan het machtigingsformulier in en upload deze als bijlage bij de aanvraag.

Vragen

Heeft u vragen over de overstap naar elektrisch koken of de vergoeding die u hiervoor kunt krijgen? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ook iedere donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur zonder afspraak langskomen in het gemeentehuis.