Natuurvriendelijk isoleren

Bespaar energie en help de natuur

In Nederland zijn drie op de vier woningen nog niet goed geïsoleerd. Terwijl isolatie veel voordelen heeft. Met isolatie blijft uw woning warmer in de winter en koeler in de zomer. Dat is prettig! Uw energiekosten gaan omlaag, omdat er minder gas nodig is om te verwarmen. En het is ook nog beter voor het milieu. U isoleert toch ook mee?

Bij het project Aardgasvrij Eiland bieden we vier mogelijkheden om hierin stappen te nemen:

Wat-is-Wijs-Advies voor bewoners-eigenaren:

een gratis advies over hoe u met grotere maatregelen gas kunt besparen in uw woning;

Vergoeding voor bewoners-eigenaren:

voor de extra kosten van verbouwen op het eiland, natuurvriendelijke isolatie en maatregelen om dieren te beschermen kunt u maximaal 2.000 euro krijgen, bovenop de landelijke vergoedingen;

Hulp en advies:

voor hulp bij het aanvragen van vergoedingen of voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen en

Hulp bij samenwerken:

als u dat wilt, helpen wij u graag met het samen regelen van isolatie. Bijvoorbeeld samen met uw buren of anderen op het eiland die hier ook mee bezig zijn. Ook hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

We leggen de verschillende mogelijkheden hieronder voor u uit. Wanneer u op een balkje met een plusje klikt, kunt u extra informatie lezen.

Wilt u nog meer gas besparen? Vraag dan ook spullen voor kleine maatregelen aan. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Natuurvriendelijk isoleren

Wat-is-Wijs-Advies

Via een gratis Wat-is-Wijs-Advies ter waarde van 400 euro komt u er als bewoner-eigenaar achter hoeveel gas u in uw eigen woning kunt besparen. Of zelfs hoe u helemaal aardgasvrij kunt wonen.

Wat is een Wat-is-Wijs-Advies?

Als u een gratis Wat-is-Wijs-Advies aanvraagt, dan maken we een afspraak om uw huis te bekijken. Energieadviseur Eduard of Piet komt hiervoor bij u langs. Hij bekijkt wat mogelijk is en bespreekt uw wensen. Daarna krijgt u een advies over de maatregelen die u kunt nemen. Daarin staat ook wat de kosten zijn en hoe u deze kunt betalen.

Ons aanbod

Wilt u als bewoner-eigenaar weten hoe u het beste kunt isoleren en besparen op gas? Vraag dan het gratis Wat-is-Wijs-Advies aan. Normaal kost een goed advies al snel 400 euro. Als bewoner-eigenaar op Schiermonnikoog krijgt u het in ieder geval tot en met 2024 gratis!

Voorwaarden
U bent bewoner-eigenaar op Schiermonnikoog. U kunt één keer een Wat-is-Wijs-Advies ter waarde van 400 euro aanvragen.

Vragen

Heeft u vragen over het Wat-is-Wijs Advies, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ook iedere donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur zonder afspraak langskomen in het gemeentehuis.

Aanvragen

Wilt u een gratis Wat-is-Wijs Advies ontvangen? Klik dan hieronder op de knop ‘Aanvragen’ en klik vervolgens onder Direct regelen op ‘Wat-is- Wijs-Advies’.

U kunt ook een formulier in het gemeentehuis invullen of hulp krijgen bij het invullen. Wij zitten daar iedere donderdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur voor u klaar. Heeft u nog vragen? Kom dan langs of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Wilt u iemand machtigen om de vergoeding voor u aan te vragen? Vul dan het machtigingsformulier in en upload deze als bijlage bij de aanvraag.

Natuurvriendelijke isolatie

Met natuurvriendelijke isolatie verbruikt u minder gas, bespaart u iedere maand geld én zijn er geen of minder negatieve gevolgen voor de natuur.

Wat is natuurvriendelijke isolatie

Er zijn natuurvriendelijke en niet-natuurvriendelijke isolatiematerialen. Bij Aardgasvrij Eiland willen we dat de negatieve gevolgen van isolatie op onze natuur zo klein mogelijk zijn. Daarom kiezen we ervoor om alleen een vergoeding te geven voor bepaalde isolatiematerialen. Dit zijn isolatiematerialen die een zogenaamde ‘milieuclassificatie’ hebben van 1 (beste), 2 (goed) of 3 (aanvaardbaar). Uw aannemer en wij kunnen u hierover informeren.

Natuurvriendelijk isoleren betekent ook dat u ervoor zorgt dat u de dieren beschermt. Zo zorgt u ervoor dat vleermuizen en vogels hun huisje aan uw huis niet kwijtraken als u gaat isoleren. Dat doet u bijvoorbeeld door nestkasten op te hangen. Meer informatie hierover leest u in de Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren van onder meer de Friese Milieu Federatie. Deze handleiding kunt u hier downloaden als pdf-bestand.

Met natuurvriendelijk isoleren bespaart u dus niet alleen gas en geld, maar helpt u onze mooie natuur ook een handje.

Wat wordt er van mij verwacht?

Bij het isoleren van uw huis moet u zich houden aan de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze wet beschermt dieren zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen die misschien ook in uw huis wonen. Bijvoorbeeld onder de dakpannen of in open ruimten in de muur.

Normaal gesproken moet u als huiseigenaar daarom drie dingen doen:

  1. Door een specialist laten controleren of en welke diersoorten in en om uw huis aanwezig zijn.
  2. Het aanvragen van een ontheffing voor de werkzaamheden bij de provincie.
  3. De dieren beschermen.

Zo’n onderzoek door een specialist is duur en kost tijd. Het mooie voor u is dat de gemeente stap 1 en 2 al voor het hele dorp gedaan heeft. Dat scheelt al snel 2.000 euro en u kunt sneller met isolatie aan de slag. In sommige gevallen moet u nog wel een vergunning aanvragen.

Voor en tijdens de werkzaamheden moet u rekening houden met de dieren. En ervoor zorgen dat er plekken zijn waar ze na de werkzaamheden nog steeds kunnen wonen. Zo worden er geen vogels of vleermuizen gedood.

Wat u precies moet doen hangt af van uw huis en is voor iedereen anders. Wilt u aan de slag met isolatie? Neem dan op tijd contact met ons op. Dan vertellen wij wat u moet doen om de dieren te beschermen. U kunt hiervoor ook een vergoeding van Aardgasvrij Eiland krijgen.

Huurwoningen WoonFriesland

De huurwoningen van WoonFriesland zijn al behoorlijk goed geïsoleerd. Maar misschien moet er nog wel wat extra gedaan worden om helemaal aardgasvrij te worden. We hebben afgesproken dat de eerste buurt, Nieuw-Dokkum, in 2027 helemaal aardgasvrij is. WoonFriesland doet mee aan het project om te kijken hoe we dat het beste kunnen doen. Mist u nu ergens isolatie? Of heeft u nog ergens last van tocht? Laat het WoonFriesland of ons dan weten.

Koopwoningen

Werkzaamheden zoals isoleren zijn op Schiermonnikoog duurder dan in de rest van het land. Want materialen en soms ook vakmensen moeten eerst per boot naar het eiland komen. Hiervoor kunt u een vergoeding bovenop de landelijke vergoedingen krijgen. Voorwaarde daarbij is wel dat u natuurvriendelijke isolatie gebruikt en bij het isoleren rekening houdt met diersoorten die misschien in of om uw huis aanwezig zijn. Als eilanders vinden we namelijk dat we goed voor de natuur op ons mooie eiland moeten zorgen. Met deze vergoeding helpen we u daarbij.

Ons aanbod

Bewoners-eigenaren kunnen in ieder geval tot en met 2024 een vergoeding aanvragen voor de extra kosten voor natuurvriendelijke isolatie. Dit komt bovenop de landelijke vergoedingen. Deze extra vergoeding is een vast bedrag van 1.000 euro, als u minimaal 5.000 euro aan kosten voor natuurvriendelijke isolatie heeft. Of bij minimaal 2.000 euro aan kosten als u de isolatie zelf aanbrengt. De kosten voor het beschermen van diersoorten vallen hier ook onder. 

Extra vergoeding voor slecht geïsoleerde woningen
Heeft uw huis energielabel D, E, F of G of wat daarop lijkt? En een WOZ-waarde die lager is dan 429.300 euro? Dan kunt u als bewoner-eigenaar een vergoeding krijgen van in totaal 2.000 euro voor natuurvriendelijke isolatie. Uw kosten moeten dan 10.000 euro of hoger zijn. Of, als u de werkzaamheden zelf uitvoert, minimaal 4.000 euro. Heeft uw huis geen energielabel of weet u de WOZ-waarde niet? Energie-adviseur Eduard of Piet kan met het Wat-is-Wijs-Advies bepalen of u voor uw woning deze extra vergoeding kunt krijgen.

De vergoeding is beschikbaar voor het natuurvriendelijk isoleren van:

  • dak, zolder of vliering;
  • gevel of muur;
  • spouwmuur;
  • glas, kozijnpanelen of deuren;
  • vloer of bodem.

Maximum bedrag beschikbaar
Van 1 december 2023 tot en met december 2024 is hiervoor een maximum bedrag van 250.000 euro beschikbaar. Dit bedrag is beschikbaar voor de vergoedingen voor natuurvriendelijk isoleren en voor elektrisch koken samen. Wacht dus niet te lang met aanvragen, want op=op. We weten nog niet of deze regeling in 2025 ook beschikbaar is.

Voorwaarden
U ontvangt de vergoeding van 1.000 euro alleen wanneer uw totale isolatiekosten minimaal 5.000 euro bedragen (of wanneer deze minimaal 2.000 euro bedragen als u de isolatie zelf aanbrengt). Bij een vergoeding van 2.000 euro zijn uw totale isolatiekosten minimaal 10.000 euro (of wanneer deze minimaal 4.000 euro bedragen als u de isolatie zelf aanbrengt).

U kunt de vergoeding alleen aanvragen wanneer de isolatiewerkzaamheden na 23 mei 2023 zijn of worden uitgevoerd. Om een vergoeding te krijgen, moet u een getekende opdrachtverlening of factuur afgeven. U kunt ook een vergoeding ontvangen op basis van een Wat-is-Wijs-Advies voor uw woning. Na het ontvangen van de vergoeding, moeten de isolatiewerkzaamheden binnen een jaar klaar zijn. Aardgasvrij Eiland kan hierop controleren.

Andere regels en voorwaarden leest u in de subsidieregeling of vraag ons wat de voorwaarden zijn.

ISDE-subsidie
De landelijke vergoeding heet ISDE-subsidie. Dit zijn flinke vergoedingen voor het isoleren van uw woning. U kunt ook extra ISDE-subsidie krijgen als u milieuvriendelijke materialen gebruikt.

U krijgt deze vergoeding nadat u de factuur voor de werkzaamheden heeft ontvangen. Kunt of wilt u de kosten niet zelf vooraf betalen? Aardgasvrij Eiland kan een bedrag tot 10.000 euro voorschieten.  Deze betaalt u terug op het moment dat u de ISDE-subsidie heeft ontvangen. Het project heeft hiervoor in totaal 250.000 euro in 2023 en 2024 beschikbaar.

Hoe betaal ik de maatregelen? De Betaalkaart geeft de mogelijkheden.

Naast de vergoeding van Aardgasvrij Eiland, zijn er nog meer mogelijkheden voor het betalen van isolatiemaatregelen. We hebben de meest gebruikte voor u op een rij gezet in de betaalkaart. Deze kunt u hieronder downloaden. De betaalkaart kunt u ook ophalen tijdens ons inloopspreekuur in het gemeentehuis op de donderdagochtend tussen09:00 en 12:00 uur.

Ga naar de Betaalkaart

Vragen

Heeft u vragen over natuurvriendelijk isoleren, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ook iedere donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur zonder afspraak langskomen in het gemeentehuis.

Aanvragen

Wilt u als woningeigenaar een vergoeding aanvragen voor natuurvriendelijk isoleren? Of voor het vooraf betalen van de ISDE? Klik dan hieronder op de knop ‘Aanvragen’ en klik vervolgens onder Direct regelen op ‘Vergoeding aanvragen voor natuurvriendelijk isoleren en de ISDE’.

U kunt ook een formulier in het gemeentehuis invullen of hulp krijgen bij het invullen. Wij zitten daar iedere donderdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur voor u klaar. Heeft u nog vragen? Kom dan langs of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Wilt u iemand machtigen om de vergoeding voor u aan te vragen? Vul dan het machtigingsformulier in en upload deze als bijlage bij de aanvraag.

 

Hulp en advies

Heeft u hulp nodig, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergoedingen of offertes? Of wilt u meer informatie over vergoedingen, voorwaarden en speciale leningen voor het verbeteren van uw eigen woning? Kom dan donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur langs in het gemeentehuis of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.