Van het gas af op de Aisterbun

augustus 21, 2024

We waren te gast bij Piet Glasbeek en Bonnie Hof in hun woning aan de Aisterbun. Sinds december 2023 zijn zij van het gas af. De gasmeter is verwijderd, alle sporen van vroeger gasverbruik zijn uitgewist.

Grondboring voor de Grondwaterwarmtepomp

Huize Glasbeek/Hof is All-Electric! Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Het huis dateert uit 1996 en was al volgens de bouwnormen van toen, goed geïsoleerd. Maar om de overgang naar elektrische verwarming te kunnen maken, moest er behoorlijk wat gedaan worden. Voor de verwarming werd gezocht naar een systeem waarbij er geen buitenunit nodig was zoals dat bij een standaard luchtwater-warmtepomp het geval is.

Een bureau gespecialiseerd in warmtetechnieken adviseerde gebruik te maken van een grondwaterwarmtepomp waarvoor 175 meter diep in de grond moest worden geboord. Dat gebeurde in de voortuin. Het water dat op die diepte zit heeft een temperatuur van 12 graden Celsius. Een buizenstelsel met koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte wordt overgebracht naar de warmtepompinstallatie in de bijkeuken. Vandaar uit wordt het warme water verder vervoerd naar de vloerverwarming.

Voor tapwater voor keuken en bad/douche is een heel grote boiler beschikbaar. In de kamers op de verdieping zijn de radiatoren gebleven. Aan isolatie is uiteraard ook gedacht: dakisolatie en vloerisolatie zijn aanwezig. De ramen zijn voorzien van HR++ glas. We zien ook 36 zonnepanelen op het dak, die dankzij een variabel energiecontract heel nuttig gebruikt worden: veel zon betekent een lage energieprijs per kilowattuur.

Boiler

Boiler

We vragen ook naar de ervaringen met het nieuwe systeem. Piet: “Het verwarmingssysteem bevalt goed. We hebben het behaaglijk hoewel ik af en toe wel vind dat het iets te warm is. We zullen de installateur nog eens vragen om naar de instellingen te kijken. Het is fijn dat er in huis een constante temperatuur kan worden bereikt. Ik zit nooit aan de knoppen van de thermostaat.” Beiden zijn geen voorstander van een airco. Dat is voor hun woning ook niet nodig.

Warmtepomp

Warmtepomp

“Maakt de warmtepomp ook geluid?”, vraag ik. Piet: “Totaal niet, dat ding is echt fluisterstil. Hij staat in de bijkeuken van het huis.” Zowel Bonnie als Piet zijn erg tevreden over dit type verwarming. Bonnie: “Mocht het in de winter boven te koud worden dan kunnen we altijd een elektrische kachel of elektrische radiator bijplaatsen.” We nemen nog een kijkje bij de installatie. De watertemperatuur voor het warmtesysteem staat op 50 graden Celsius ingesteld. Omdat het huis goed geïsoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is, zullen Bonnie en Piet er in de winter warmpjes bijzitten. We nemen afscheid van Bonnie en Piet uit een koel huis! Buiten is het hoogzomer met 29 graden!

tekst: Daan Alers

Gerelateerde berichten

Warmtecafé 20 januari

Warmtecafé 20 januari

Op maandag 20 januari aanstaande organiseert Aardgasvrij Eiland een warmtecafé voor woningeigenaren en huurders van Nieuw-Dokkum. Tijdens deze bijeenkomst wordt het bewonersonderzoek gepresenteerd en lichten we de techniekkeuze warmtetechniek PVT warmtepanelen toe,...

Lees meer
Warmtewandeling 9 december

Warmtewandeling 9 december

Afgelopen maandag 9 december organiseerde Aardgasvrij Eiland een warmtewandeling voor woningeigenaren in Nieuw-Dokkum. De warmtewandelaars konden een kijkje nemen in verschillende huizen die al met warmtepomppanelen (PVT-systeem) worden verwarmd. Het PVT-systeem is de...

Lees meer
Bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast

Bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast

Om beter in te spelen op de behoeften van de bewoners, hebben we de bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast. De belangrijkste wijziging is dat het minimale bedrag is verlaagd. Daarnaast is het subsidie bedrag verhoogd. Deze nieuwe subsidieregeling is...

Lees meer