Koken op inductie

augustus 01, 2023

Koken op inductie bespaart niet alleen gas. Het is ook nog eens een hele veilige manier van koken. Hoe inductie werkt en wat de voordelen zijn, leest u in dit artikel.

Vijf voordelen van inductie

Als sterrenchefs mogen kiezen, dan koken ze het liefst op inductie. Het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van gas. Dit zijn de vijf belangrijkste:

  1. Snel: een pan water koken? Met inductie gaat het twee keer zo snel.
  2. Schoonmaakvriendelijk: doekje er overheen en klaar!
  3. Veilig: nooit meer open vuur of gaslekken in de keuken.
  4. Energiezuinig: een inductiekookplaat is zuiniger dan andere elektrische kookplaten. Én u verbruikt geen gas.
  5. Beter controleerbaar: u past de temperatuur van de pitten razendsnel aan.

Hoe werkt inductie?

Een inductiekookplaat werkt op stroom en maakt gebruik van magnetische velden. Die magnetische velden worden opgewekt door spoelen in de kookplaat. Spoelen zijn in rondjes gewikkelde koperdraden. Door stroom door zo’n spoel te laten lopen, ontstaat een elektromagnetisch veld. De bodem van een inductiepan wordt in zo’n magnetisch veld warm. De kookplaat zelf wordt dus niet warm, behalve door de warmte van de pan zelf. Inductie werkt niet bij alle pannen. Alleen bij pannen met een platte metalen bodem.

Gezondheid

Inductieplaten werken dus met elektromagnetische velden. Dat zijn magnetische velden die met elektriciteit opgewekt worden. Elektromagnetische velden worden vaak verward met straling. Men is dan bang dat dit effect kan hebben op de gezondheid. Dit is niet het geval. Veel huishoudelijke apparaten werken met elektromagnetische velden. Denk aan wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels. Zulke apparaten mogen alleen verkocht worden als ze veilig zijn. En geen gevaar vormen voor de gezondheid.

Veiligheid

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. Er is geen open vuur en de kookplaat zelf wordt ook niet heet. De kans op verbranding is daardoor veel kleiner dan bij koken op gas. De pan zelf kan wel warm worden, net als bij koken op gas. U kunt een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, ook niet per ongeluk aan laten staan. De kookplaat schakelt vanzelf uit zodra de pan van de plaat wordt gehaald. Op een gaskookplaat kunnen tot slot wel eens etensresten terechtkomen. Als deze verbranden dan komen daar stoffen bij vrij die ongezond zijn om in te ademen. Ook daar heeft u bij inductie geen last van.

Kan inductie altijd?

Iedereen kan koken op inductie. Alleen voor mensen met een pacemaker is het effect van inductiekookplaten niet helemaal duidelijk. De Hartstichting adviseert om bij de pacemakertechnicus na te vragen of koken op inductie mogelijk is.

Kan ik mijn pannen nog wel gebruiken?

Niet alle pannen zijn geschikt om mee op inductie te koken. Voor inductie is het belangrijk dat een pan een metalen en vlakke bodem heeft. Of een pan geschikt is voor koken op inductie kunt u testen met een magneetje: blijft het magneetje stevig aan de pan plakken, dan kunt u de pan gebruiken op een inductieplaat. Daarnaast heeft een inductiepan bij voorkeur ook een dikke bodem. Die trekken minder snel krom en verdelen de warmte het best naar de rest van de pan.

Wokken

Zonder vuur is wokken lastig. De buitenkant van de wokpan wordt dan niet heet genoeg. Daarvoor is er nu een oplossing bedacht. Er is een speciale magnetische ring voor inductiekookplaten te koop. Door deze op de kookplaat te zetten, lukt wokken wel. En er zijn inmiddels ook speciale inductiekookplaten met een kuiltje voor de wokpan.

Steeds meer mogelijk op inductie

Zo komen er steeds meer oplossingen op de markt om koken op inductie nóg beter te maken. Er zijn tegenwoordig ook speciale poffertjes- of pannenkoekenpannen, grillpannen en wokpannen. Ook bestaan er inductie-adapters. Deze platte gietijzeren plaatjes maken elke (oude) pan, maar bijvoorbeeld ook keramische tajines, geschikt voor inductie. Klik hier voor een overzicht van deze oplossingen.

Overstappen op inductie

Overstappen op inductie kan altijd. Een logisch moment om voor inductie te kiezen is natuurlijk als u een nieuwe keuken aanschaft. Houd er wel rekening mee dat er ook in uw meterkast aanpassingen nodig zijn. En dat daar dus kosten aan verbonden zijn. Waar u allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een inductiekookplaat leest u hier.

Francesca stapt over op inductie

Foodblogger Francesca Kookt heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de overstap van gas naar inductie. Want hoe werkt koken op inductie precies? En waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuw fornuis en nieuwe pannen? Bekijk hier de bevindingen van Francesca Kookt. Het filmpje is al van even terug, maar nog steeds heel informatief.

Gerelateerde berichten

Bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast

Bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast

Om beter in te spelen op de behoeften van de bewoners, hebben we de bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast. De belangrijkste wijziging is dat het minimale bedrag is verlaagd. Daarnaast is het subsidie bedrag verhoogd. Deze nieuwe subsidieregeling is...

Lees meer
Groene Courant- november 2024

Groene Courant- november 2024

Aardgasvrij Eiland geeft regelmatig een nieuwsbrief uit: De Groene Courant. Deze wordt huis-aan-huis op Schiermonnikoog verspreid. De Groene Courant van november 2024 kunt u hieronder downloaden.

Lees meer
ISDE-vergoeding, een kans voor woningeigenaren

ISDE-vergoeding, een kans voor woningeigenaren

We praten veel over ‘duurzaamheid’ en de voordelen van het energiezuiniger maken van het huis. Nog vaker gaat het over zonnepanelen en dat het netwerk van stroom vol zit. Wordt u daar langzamerhand ook een beetje moe van? Dat kunnen we ons goed voorstellen! En...

Lees meer