Binnen het Project Aardgasvrij Eiland zijn verschillende werkgroepen bezig om de plannen uit te werken en uit te voeren. We zullen deze werkgroepen een voor een aan u voorstellen. Deze keer is de werkgroep Warmte & Techniek aan de beurt.
Om de buurt Nieuw-Dokkum uiteindelijk aardgasvrij te maken is een andere soort verwarming van de huizen en andere gebouwen nodig. Maar hoe dan? Met die vraag is de werkgroep Warmte & Techniek bezig. De werkgroep zet de mogelijkheden op een rijtje en werkt de beste drie mogelijkheden uit.
Een van de oplossingen is het aanleggen van een warmtenet op een buurtwarmtepomp. Dit is een grote warmtepomp met buizen door de grond, waar de hele buurt op aangesloten kan worden. Er zijn ook andere oplossingen voor een ander soort verwarming. De werkgroep werkt in totaal drie mogelijke oplossingen uit. Samen met de bewoners gaan we kijken welke oplossing het beste is.
Projectleider Johan Duut vertelt: “Het is belangrijk dat de bewoners wat te kiezen hebben en dat we hen betrekken bij die keuze. Hier zitten wel een paar voorwaarden aan: het mag niet duurder zijn dan gas, of liever goedkoper. Het moet goed voor het milieu zijn. En het moet iedere woning natuurlijk altijd goed verwarmen. Daarnaast hebben we afgesproken dat het in 2027 klaar is.”
Jan Mewe: ”Energiecoöperatie De Sintrale helpt mee om de juiste keuze te maken om gebouwen en huizen in Nieuw-Dokkum en het gehele eiland in de toekomst te verwarmen. Daarom zitten we met drie personen in de werkgroep Warmte & Techniek, met naast mij ook Richard en Justin. We onderzoeken verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk zorgen we er zo voor dat we straks een keuze maken waar de eilanders achter staan.”
Durk Talsma van Liander zit ook in de werkgroep Warmte & Techniek: “Als Gebiedsregisseur bij Liander probeer ik de kennis die wij hebben te delen met anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gemeenten. En ik hou ze op de hoogte van wat er allemaal bij ons gebeurt. Aardgasvrij Eiland is een voorbeeld hiervan. Het is belangrijk dat wij goed met elkaar samenwerken. We weten van elkaar wat kan en niet kan en kunnen daar rekening mee houden. Zo komen we samen tot het beste besluit.”
Er is nog veel uit te zoeken, te zeggen en uit te leggen over de oplossingen. Dat gaat de werkgroep stap voor stap doen. Ook zal de werkgroep ervaringen buiten het eiland ophalen en delen.
In de werkgroep Warmte & Techniek zitten bewoner Dick Bathoorn, Jan Mewe, Richard van Heijningen en Justin Meerdink van De Sintrale, Durk Talsma en Peter Bos van Liander en Jan Willem de Haan en Marc van Ettekoven van Stedin. Wilt u meedoen aan deze of een van de andere werkgroepen? Neem dan contact met ons op.