Om beter in te spelen op de behoeften van de bewoners, hebben we de bestaande subsidieregeling Aardgasvrij Eiland aangepast. De belangrijkste wijziging is dat het minimale bedrag is verlaagd. Daarnaast is het subsidie bedrag verhoogd. Deze nieuwe subsidieregeling is sinds 11 november 2024 van kracht. Op die manier kunnen eigenaren die dat willen, er nog dit jaar gebruik van kunnen maken. Ook als u in 2024 al natuurvriendelijk heeft geïsoleerd, kunt u deze subsidie aanvragen.
Wat is er veranderd ten opzichte van de oude regeling?
Aanpassing 1: het minimale bedrag wordt verlaagd.
Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen kan profiteren van de financiële mogelijkheden wordt het minimale bedrag om in aanmerking te komen voor de subsidie verlaagd van 5000 euro naar 1500 euro.
Aanpassing 2: het subsidiebedrag wordt verhoogd naar 1500 euro
Omdat we merkten dat het niet voor iedereen financieel even makkelijk is om het huis te isoleren, wordt het subsidiebedrag voor natuurlijk isoleren verhoogd van 1000 euro naar 1500 euro.
Aanpassing 3: nu ook financieringsmogelijkheden voor kleine verhuurders
Omdat verschillende huurders en verhuurders aangaven wel te willen isoleren, maar daarvoor financieringsmogelijkheden misten in de ‘oude subsidieregeling’ kunnen kleinschalige verhuurders (tot drie woningen) sinds 11 november ook gebruik maken van de subsidieregeling.
Aanpassing 4: lijst natuurlijkvriendelijke materialen is veranderd
In de vorige subsidieregeling gingen we uit van de milieuclassifacties van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie (NIBE). Het NIBE stopt daarmee en daarom houden wij nu de isolatiematerialenlijst van RVO aan, aangevuld met de biobased materialen die door het NIBE werden geadviseerd.
Naast deze aanpassingen wordt de subsidieregeling Aardgasvrij Eiland uitgebreid met twee extra subsidies:
Subsidie slecht geïsoleerde woningen voor eigenaar-bewoners
Voor eigenaar-bewoners met slecht geïsoleerde woningen (energielabel D of lager) stellen wij een extra subsidie van 1500 euro beschikbaar. Dit omdat deze eigenaren vaak extra kosten maken bij het aardgasvrij maken van hun woning.
Extra subsidie om energiearmoede tegen te gaan
Eigenaar-bewoners van slecht geïsoleerde woningen die maximaal 130% van het sociaal minimum verdienen, willen we extra ondersteunen omdat wij merken dat het voor deze groep over het algemeen lastig is om energiebesparende maatregelen te kunnen betalen. We begeleiden deze doelgroep met behulp van een gratis Wat-is-wijs advies en een gratis financieel advies. Daarnaast vergoeden we volledige isolatiemaatregelen (zoals genoemd in de subsidieregeling) tot een bedrag van 6.500 euro.
De directe link naar de subsidieregeling vindt u hier.
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden en wilt u er meer van weten? Onze energiecoach Jeroen Krijger helpt u graag bij het aanvragen van deze subsidies, en bij het aanvragen van de ISDE subsidie van de overheid. Heeft u nog vragen? Kom dan langs op het gemeentehuis. Wij zitten daar iedere donderdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur voor u klaar.
U vindt op onze contactpagina alle mogelijkheden om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.