Meer comfort belangrijk voor Dick en Ageeth

maart 07, 2024

Dick Bathoorn en Ageeth Nijboer wonen nu zo’n vier jaar op Schiermonnikoog. Ze hebben in die tijd behoorlijk wat werk verricht in de woning. Hun doel: gas besparen én een meer comfortabel huis.

Ageeth is Opleidingsdirecteur bij Terra MBO. Dick is souschef bij Wad Anderz op Schiermonnikoog en handig. Beiden hebben een druk bestaan. Dat houdt ze niet tegen om ook tijd te besteden aan hun huis. Veel van het werk in de voormalige directeurswoning van de Rabobank doen ze zelf.

De eerste stappen
Dick: “Toen we hier kwamen, zat er al wel een HR-ketel in de woning en was er beneden dubbel glas. Toch was het gasverbruik nog erg hoog: 7.000 kuub per jaar. We hebben als eerste de elektriciteit helemaal vervangen, want we hadden nog een meterkast met drie stoppen. De ketel hebben we vervangen door twee kleinere, eentje voor het eigen huis en eentje voor het appartement (de voormalige bank) dat we verhuren.”

Stroomverbruik
“We hebben de keuken in de woning helemaal vervangen en zijn direct overgestapt naar inductie koken. Toch is ons stroomverbruik door de jaren heen niet veel opgelopen. Die zit nog rond de 2.200 kWh per jaar. Dat heeft te maken met het feit dat we overal de lampen vervangen hebben door ledlampen en er aanwezigheidssensoren op hebben gezet. Alle apparaten zoals wasmachine, koelkast, diepvries en vaatwasser, zijn voor energiezuinige versies vervangen”, vertelt Ageeth.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dick en Ageeth

Isoleren
Op het gebied van isolatie hebben ze ook al stappen gezet. Ageeth: “Boven hadden we nog enkel glas. We stapten ’s avonds in een koud en klam bed. Nu hebben we daar nieuwe kozijnen met HR++ glas. Dat is een enorme verbetering.”

Dick vult aan: “We hebben het dak van het appartement van buitenaf geïsoleerd. In het hele huis is de vloer en de buitenmuur geïsoleerd. We waren helaas wel te vroeg voor de subsidie van Aardgasvrij Eiland. We hebben ook een houtkachel, maar die gebruiken we niet echt als verwarming, meer als bijverwarming of om de was te drogen. Gelukkig is ons gasgebruik door alle maatregelen nu gedaald naar 1.800 kuub per jaar. Door de hogere gasprijzen merken we dat nog niet echt, maar als we niets hadden gedaan was de rekening stukken hoger geweest.“

Slim besparen
Naast isoleren, hebben ze ook op andere manieren gas bespaard. Dick: “Ik denk dat meer dan de helft van de besparing komt doordat we onze centrale verwarming goed hebben ingeregeld. We gebruiken nu slimme thermostaatknopen die we met een app kunnen aansturen. We hebben radiatorfolie aangebracht, ventilatoren onder de radiotoren geplaatst en de warmte van het toevoerwater verlaagd. We kunnen de warmte in iedere ruimte nu apart regelen.”

Pech met vergoedingen
Het stel had bij het aanvragen van vergoedingen, zoals de ISDE-subsidie, soms wel pech. Ageeth: “Alles bij elkaar heeft de verbouwing ons al behoorlijk wat gekost. Helaas konden we niet altijd subsidie krijgen. Zo bleek dat we het minimaal aantal vierkante meters glas niet haalden voor de ISDE-subsidie. Het is dus belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken waar je wel en geen vergoeding voor kunt krijgen.”

Nog niet klaar
Dick en Ageeth zijn nog niet helemaal klaar. Dick: “We zijn nu bezig om de plafonds van de zolder te isoleren. Dat doe ik zelf, dus ook daarvoor kan ik bij het Rijk geen vergoeding krijgen helaas. Bij Aardgasvrij Eiland kan dat nu wel. We gaan op de benedenverdieping de kozijnen nog vervangen met ook daar goed isolerend glas.”

Meer comfort
“We isoleren het huis in stappen, dan is het beter te overzien. Ons doel is om de kosten voor energie te verlagen met zoveel mogelijk eigen geld. Maar een comfortabel huis vinden we nog belangrijker. Dat we daarmee bijdragen aan een beter klimaat, is mooi meegenomen”, zo geeft Dick aan.

Bij Aardgasvrij Eiland
Naast hun drukke banen en de verbouwing, besloten ze om ook mee te doen aan Aardgasvrij Eiland. Ageeth zit in de werkgroep Woningen & Isolatie. Dick doet mee aan de werkgroep Warmte & Techniek.

Ageeth: “Ik zit daar wel wat dubbel in. Ik vind het een mooi project, maar het vraagt wel nogal wat van mensen. Het is een grote investering om aardgasvrij te worden. En niet iedereen kan of wil dat betalen of wil daarvoor lenen. Ik ben blij dat Aardgasvrij Eiland nu aan de slag gaat met het samen inkopen van maatregelen. Dat verlaagt de kosten. En ik vind het ook goed dat het project zo nu en dan aanbelt bij mensen om te horen wat er speelt en hoe we kunnen helpen. Het project moet dichtbij de mensen staan.”

Dick en Ageeth

Gerelateerde berichten

Van het gas af op de Aisterbun

Van het gas af op de Aisterbun

We waren te gast bij Piet Glasbeek en Bonnie Hof in hun woning aan de Aisterbun. Sinds december 2023 zijn zij van het gas af. De gasmeter is verwijderd, alle sporen van vroeger gasverbruik zijn uitgewist. Huize Glasbeek/Hof is All-Electric! Hoe hebben ze dat voor...

Lees meer
All Electric in de Martha Karststraat

All Electric in de Martha Karststraat

Deze straat ligt in de buurt Nieuw-Dokkum. De huizen aan de oostkant dateren van 2010 en bestaan uit starterswoningen, eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen. Dit waren ook de eerste woningen zonder aardgas in de wijk. We waren in één van...

Lees meer
Hoe verduurzaam je een huis van meer dan 100 jaar oud?

Hoe verduurzaam je een huis van meer dan 100 jaar oud?

We waren te gast bij Stella van Acker en Sjimmie (Wim) Penning aan de Voorstreek. Reden van ons bezoek waren de eerder aangevraagde subsidies voor woningisolatie voor dit statige huis. Jeroen Krijger, energiecoach, heeft hen geholpen met de aanvraag van deze...

Lees meer