Gemeenteraad unaniem over aanpak

augustus 01, 2023

Dinsdagavond 23 mei 2023 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het plan voor Aardgasvrij Eiland. Schiermonnikoog kan nu, als kleinste gemeente van Nederland, grote stappen maken naar een aardgasvrij eiland.

We gaan nu verder met het uitwerken van de plannen. We richten ons op:

1. Anders koken: het doel is dat minimaal 330 woningen in 2025 zijn overgestapt van aardgas naar inductie. Hiervoor komt subsidie en hulp beschikbaar.

2. Gas besparen: om te beginnen we willen meer dan de helft aardgas besparen in woningen op het hele eiland. We helpen woningeigenaren op gang met een gratis wat-is-wijs-advies. Dit is een advies over welke maatregelen u kunt nemen om gas te besparen of zelfs aardgasvrij te worden. Het advies gaat ook in op de kosten en hoe u dit kunt betalen.

3. Duurzaam verwarmen: we onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de buurt Nieuw-Dokkum in 2027 op een duurzame manier te verwarmen. Een warmtenet lijkt een goede mogelijkheid, maar we kijken ook naar andere mogelijkheden.

We kunnen binnenkort al aan de slag! In de volgende editie van De Groene Courant krijgt u meer informatie over hoe u mee kunt doen.

Gerelateerde berichten

Isolatieverhalen: isoleren aan de Langestreek

Isolatieverhalen: isoleren aan de Langestreek

Misschien is het u ook opgevallen: aan de Langestreek is het dak van een eilanderhuis uit 1756 aan beide kanten bedekt met een groen net. Hoe zit dat? Wat gebeurt daar?Het net is over het dak gespannen om te voorkomen dat vogels onder de dakpannen nestjes gaan bouwen....

Lees meer
Even voorstellen: WoonFriesland

Even voorstellen: WoonFriesland

Een aardgasvrij eiland maken we samen. Daarom werken we in het project samen met verschillende projectpartners. In dit artikel stelt een van deze partners, woningbouwvereniging WoonFriesland zich aan u voor.WoonFriesland is het sociaal verhuurbedrijf met ongeveer...

Lees meer