Gemeenteraad unaniem over aanpak

augustus 01, 2023

Dinsdagavond 23 mei 2023 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het plan voor Aardgasvrij Eiland. Schiermonnikoog kan nu, als kleinste gemeente van Nederland, grote stappen maken naar een aardgasvrij eiland.

We gaan nu verder met het uitwerken van de plannen. We richten ons op:

1. Anders koken: het doel is dat minimaal 330 woningen in 2025 zijn overgestapt van aardgas naar inductie. Hiervoor komt subsidie en hulp beschikbaar.

2. Gas besparen: om te beginnen we willen meer dan de helft aardgas besparen in woningen op het hele eiland. We helpen woningeigenaren op gang met een gratis wat-is-wijs-advies. Dit is een advies over welke maatregelen u kunt nemen om gas te besparen of zelfs aardgasvrij te worden. Het advies gaat ook in op de kosten en hoe u dit kunt betalen.

3. Duurzaam verwarmen: we onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de buurt Nieuw-Dokkum in 2027 op een duurzame manier te verwarmen. Een warmtenet lijkt een goede mogelijkheid, maar we kijken ook naar andere mogelijkheden.

We kunnen binnenkort al aan de slag! In de volgende editie van De Groene Courant krijgt u meer informatie over hoe u mee kunt doen.

Gerelateerde berichten

Vergoedingen Aardgasvrij Eiland uitgebreid

Vergoedingen Aardgasvrij Eiland uitgebreid

Na de proefperiode van een aantal maanden is Aardgasvrij Eiland nu echt van start gegaan. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u meedoen! De pot voor vergoedingen is flink groter geworden. En er is nu een extra vergoeding voor slecht geïsoleerde woningen. Wel is er...

Lees meer
Ruud Bespaart op 11 december over Elektrisch koken

Ruud Bespaart op 11 december over Elektrisch koken

Ruuds tweede talkshow vond maandag 13 november plaats in de gezellige Ambrosijn. Het ging over isoleren van met name huizen uit de jaren ’70. De volgende talkshow vindt plaats op maandag 11 december in de Ambrosijn. Deze keer gaat Ruud onderzoeken wat er komt kijken...

Lees meer
Even voorstellen: Werkgroep Woningen & Isolatie

Even voorstellen: Werkgroep Woningen & Isolatie

Binnen het Project Aardgasvrij Eiland zijn verschillende werkgroepen bezig om de plannen uit te werken en uit te voeren. We zullen deze werkgroepen een voor een aan u voorstellen. Deze keer is de werkgroep Woningen & Isolatie aan de beurt.Voor een aardgasvrij...

Lees meer