Geldvoorbeeld: alleenstaande man met extra wensen

mei 24, 2024

De werkgroep Subsidies & Financiën heeft een aantal voorbeelden gemaakt om u te helpen bij het betalen van maatregelen om energie te besparen. In het voorbeeld hieronder gaat het om een alleenstaande man met een lichte handicap die naast gasbesparende maatregelen ook graag wat extra aanpassingen in de woning wil.

Hij woont in een prachtig eilanderhuis. Hij zou best wat maatregelen willen nemen om gas te besparen om daarmee zijn maandelijkse kosten naar beneden te krijgen. Die maatregelen kosten wel weer geld. Hij vraagt zich af of hem dat wel genoeg oplevert. Misschien komt hij erdoor juist van de regen in de drup. Hij zou ook wel graag zijn badkamer wat praktischer willen maken. Het is door zijn handicap nu best lastig om te douchen. En ook in de keuken is een aantal aanpassingen wel handig.

We hebben een optelsom gemaakt van de kosten van de maatregelen die hij wil nemen. Hij heeft een Wat-is-Wijs-Advies gekregen en al een aantal offertes opgevraagd. Dat geeft het volgend overzicht:

Tabel geldvoorbeeld

Oei, dat is een heel bedrag. Als je kijkt naar zijn inkomen dan is het niet verstandig om hiervoor zijn hypotheek te verhogen. Hij moet dan maandelijks meer rente en aflossing gaan betalen. Hij vraagt daarom bij Aardgasvrij Eiland of hij met een financieel adviseur kan overleggen. Die kost 500 euro, maar de gemeente betaalt hiervan de helft.

In overleg met de financieel adviseur blijkt dat hij met een combinatie van twee mogelijkheden de maatregelen toch kan nemen:

1: Eerst Energiebespaarlening, rest als Verzilverlening:

  • Hij kan een Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds aanvragen. Omdat zijn jaarinkomen lager is dan 60.000 euro, kan hij daar 27.000 euro zonder rente lenen. Hij moet hiervoor per maand wel 112,50 euro aflossen voor een periode van 20 jaar.
  • Voor het overige bedrag van 38.000 vraagt hij een Verzilverlening via de gemeente. Dat kan omdat hij voldoende overwaarde heeft met zijn woning (het verschil tussen de waarde van een huis en de hypotheek die er nog is). De aflossing en de rente (op dit moment 1,7%) voor deze lening betaal je pas wanneer het huis wordt verkocht of wanneer hij komt te overlijden. Hij heeft dan dus geen maandlasten.

2: Eerst Verzilverlening en rest bij Energiebespaarlening

  • Hij kan het ook omdraaien en het maximale bedrag van 50.000 euro bij de Verzilverlening aanvragen. Er moet dan wel minimaal dit bedrag aan overwaarde in de woning zitten. Ook dan zijn er dus geen maandlasten en moet de opgebouwde rente en aflossing worden betaald nadat de woning wordt verkocht of wanneer hij komt te overlijden.
  • De overige 15.000 euro leent hij dan bij het Warmtefonds (Energiebespaarlening), dus zonder rente. Deze 15.000 euro moet hij wel maandelijks aflossen. Hij betaalt dan 20 jaar lang per maand een bedrag van 62,50 euro.

Bij de eerste oplossing (1a en 1b) zijn de maandlasten 112,50 euro, waarbij er na de verkoop van het huis wel meer overblijft. Bij de tweede oplossing (2a en 2b) betaalt hij per maand 62,50 euro, maar blijft er minder over bij de verkoop van de woning. In beide gevallen bespaart hij door de isolatiemaatregelen flink op de energierekening, is het huis meer comfortabel geworden en beter aangepast aan zijn wensen!

Dit voorbeeld geeft aan dat er vaak meerdere mogelijkheden zijn. Het is dan aan de persoon zelf om te kiezen wat voor hem of haar het beste past.

Gerelateerde berichten

ISDE-vergoeding, een kans voor woningeigenaren

ISDE-vergoeding, een kans voor woningeigenaren

We praten veel over ‘duurzaamheid’ en de voordelen van het energiezuiniger maken van het huis. Nog vaker gaat het over zonnepanelen en dat het netwerk van stroom vol zit. Wordt u daar langzamerhand ook een beetje moe van? Dat kunnen we ons goed voorstellen! En...

Lees meer
Eerste PVT-installatie in Nieuw-Dokkum!

Eerste PVT-installatie in Nieuw-Dokkum!

We waren te gast in de Gasaustraat nummer acht, een woning in de wijk Nieuw- Dokkum. De bewoners van nummer acht zijn sinds een week van het aardgas af; de derde in de wijk! De gasmeter is ook verwijderd!  Om hun woning zonder aardgas te verwarmen, kozen zij voor een...

Lees meer
Van het gas af op de Aisterbun

Van het gas af op de Aisterbun

We waren te gast bij Piet Glasbeek en Bonnie Hof in hun woning aan de Aisterbun. Sinds december 2023 zijn zij van het gas af. De gasmeter is verwijderd, alle sporen van vroeger gasverbruik zijn uitgewist. Huize Glasbeek/Hof is All-Electric! Hoe hebben ze dat voor...

Lees meer