Even voorstellen: Werkgroep Natuur & Omgeving

augustus 03, 2023

Met het project Aardgasvrij Eiland kunnen we onze omgeving mooier en de natuur beter maken. Daarom is er een werkgroep Natuur & Omgeving. De werkgroep brengt hiervoor de kansen in beeld. In eerste instantie om de natuur niet te beschadigen, maar ook om de natuur in het dorp te verbeteren. Suzanna Bekkema van de werkgroep vertelt hierover meer.

“Schiermonnikoog is uniek. Niet alleen als eiland, maar ook in haar aanpak van dit project. Er zijn, voor zover ik weet, geen andere gemeenten in Nederland die natuur zo’n belangrijke plek geven in hun Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Terwijl het een enorme kans is. Het is een eer om hieraan mee te werken. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle eilandbewoners.”

Suzanna

Nu denkt u welllicht… natuur, wij hebben toch veel natuur op ons eiland? Dat klopt en daar genieten veel eilanders dagelijks van. Maar het gaat helaas steeds slechter met onze natuur. Dat kan anders. De werkgroep richt zich vooral op de woonomgeving in het dorp.

Om uiteindelijk aardgasvrij te worden, is het natuurvriendelijk isoleren van de huizen een goede eerste stap. Want hiermee bespaart u naast gas ook gelijk geld op uw energierekening. Maar houdt u ook rekening met uw medebewoners? Grote kans dat u uw huis namelijk deelt met een aantal dieren, zoals de huismus. Dieren die vaak kwetsbaar zijn of waar het niet goed mee gaat. En die leven nu nét graag op de plekken die we willen isoleren. Denk aan een spouwmuur of onder de dakpannen. Hun woonplek willen we ook beschermen. En dat moet ook volgens de Wet natuurbescherming.

Naast beschermen zou het mooi zijn als we de natuur verbeteren, maar ook de woonomgeving mooier maken. Daarvoor kijken we naar hoe Nieuw-Dokkum is ingericht. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van wateroverlast, extra zitplekken, meer speelplekken of aan meer en mooier groen.

Zo werken we stap voor stap aan een nog mooier Schiermonnikoog!

In de werkgroep Natuur & Omgeving zitten Suzanna Bekkema (Friese Milieu Federatie), Lisa Edema (gemeente Schiermonnikoog) en Gerard Buining (gemeente Schiermonnikoog). Wilt u meedoen aan deze of een van de andere werkgroepen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Geldvoorbeeld: alleenstaande man met extra wensen

Geldvoorbeeld: alleenstaande man met extra wensen

De werkgroep Subsidies & Financiën heeft een aantal voorbeelden gemaakt om u te helpen bij het betalen van maatregelen om energie te besparen. In het voorbeeld hieronder gaat het om een alleenstaande man met een lichte handicap die naast gasbesparende maatregelen...

Lees meer
Het leven van de huismus

Het leven van de huismus

Ondanks dat ie veel op het eiland voorkomt, is de huismus een beschermde vogel. Omdat het 17 mei de Dag van de Beschermde Diersoorten is, en 2024 het Jaar van de Huismus, hebben we wat leuke weetjes over dit beestje op een rij gezet.Vaste kolonie in uw buurtDe huismus...

Lees meer