Even voorstellen: Werkgroep Natuur & Omgeving

augustus 03, 2023

Met het project Aardgasvrij Eiland kunnen we onze omgeving mooier en de natuur beter maken. Daarom is er een werkgroep Natuur & Omgeving. De werkgroep brengt hiervoor de kansen in beeld. In eerste instantie om de natuur niet te beschadigen, maar ook om de natuur in het dorp te verbeteren. Suzanna Bekkema van de werkgroep vertelt hierover meer.

“Schiermonnikoog is uniek. Niet alleen als eiland, maar ook in haar aanpak van dit project. Er zijn, voor zover ik weet, geen andere gemeenten in Nederland die natuur zo’n belangrijke plek geven in hun Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Terwijl het een enorme kans is. Het is een eer om hieraan mee te werken. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle eilandbewoners.”

Suzanna

Nu denkt u welllicht… natuur, wij hebben toch veel natuur op ons eiland? Dat klopt en daar genieten veel eilanders dagelijks van. Maar het gaat helaas steeds slechter met onze natuur. Dat kan anders. De werkgroep richt zich vooral op de woonomgeving in het dorp.

Om uiteindelijk aardgasvrij te worden, is het natuurvriendelijk isoleren van de huizen een goede eerste stap. Want hiermee bespaart u naast gas ook gelijk geld op uw energierekening. Maar houdt u ook rekening met uw medebewoners? Grote kans dat u uw huis namelijk deelt met een aantal dieren, zoals de huismus. Dieren die vaak kwetsbaar zijn of waar het niet goed mee gaat. En die leven nu nét graag op de plekken die we willen isoleren. Denk aan een spouwmuur of onder de dakpannen. Hun woonplek willen we ook beschermen. En dat moet ook volgens de Wet natuurbescherming.

Naast beschermen zou het mooi zijn als we de natuur verbeteren, maar ook de woonomgeving mooier maken. Daarvoor kijken we naar hoe Nieuw-Dokkum is ingericht. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van wateroverlast, extra zitplekken, meer speelplekken of aan meer en mooier groen.

Zo werken we stap voor stap aan een nog mooier Schiermonnikoog!

In de werkgroep Natuur & Omgeving zitten Suzanna Bekkema (Friese Milieu Federatie), Lisa Edema (gemeente Schiermonnikoog) en Gerard Buining (gemeente Schiermonnikoog). Wilt u meedoen aan deze of een van de andere werkgroepen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Vergoedingen Aardgasvrij Eiland uitgebreid

Vergoedingen Aardgasvrij Eiland uitgebreid

Na de proefperiode van een aantal maanden is Aardgasvrij Eiland nu echt van start gegaan. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u meedoen! De pot voor vergoedingen is flink groter geworden. En er is nu een extra vergoeding voor slecht geïsoleerde woningen. Wel is er...

Lees meer
Ruud Bespaart op 11 december over Elektrisch koken

Ruud Bespaart op 11 december over Elektrisch koken

Ruuds tweede talkshow vond maandag 13 november plaats in de gezellige Ambrosijn. Het ging over isoleren van met name huizen uit de jaren ’70. De volgende talkshow vindt plaats op maandag 11 december in de Ambrosijn. Deze keer gaat Ruud onderzoeken wat er komt kijken...

Lees meer
Even voorstellen: Werkgroep Woningen & Isolatie

Even voorstellen: Werkgroep Woningen & Isolatie

Binnen het Project Aardgasvrij Eiland zijn verschillende werkgroepen bezig om de plannen uit te werken en uit te voeren. We zullen deze werkgroepen een voor een aan u voorstellen. Deze keer is de werkgroep Woningen & Isolatie aan de beurt.Voor een aardgasvrij...

Lees meer