We waren te gast in de Gasaustraat nummer acht, een woning in de wijk Nieuw- Dokkum. De bewoners van nummer acht zijn sinds een week van het aardgas af; de derde in de wijk! De gasmeter is ook verwijderd!
Om hun woning zonder aardgas te verwarmen, kozen zij voor een PVT-systeem: een combinatie van warmtepomppanelen op het dak en een warmtepomp binnen. Zij zijn daarmee de eerste in de wijk! Voordeel van een PVT-systeem is dat er geen buitenunit met ventilator nodig is. Daardoor is er dus ook geen lawaai dat eventueel storend kan zijn.
Voordat het hele systeem is geïnstalleerd, werd de isolatie van het huis grondig aangepakt. De buitenmuren werden door de vorige bewoners geïsoleerd. Zij pakten ook de kozijnen aan die vervangen werden door kunststof kozijnen met dubbelglas. De vloer werd vervolgens geïsoleerd en het dak werd van binnenuit voorzien van isolatie. Tegelijkertijd is ook de vloerverwarming aangelegd. Op die manier werd het huis klaargemaakt voor installatie van een verwarmingssysteem met lage watertemperatuur. (Een gasgestookt systeem werkt met water van 80 a 90 graden Celsius, een PVT systeem met water van 45-50 graden Celsius.)
Het PVT-systeem bestaat uit vier warmtepomppanelen, een warmtepomp en een boilervat van 200 liter. De oorspronkelijke verwarmingsinstallatie was in de bijkeuken geplaatst. De wens van de bewoners was om de nieuwe installatie op zolder te plaatsen, zo dicht mogelijk bij de warmtepomppanelen. Dat betekende dat een aantal leidingen moest worden verlegd en een aantal nieuwe leidingen moest worden aangebracht. Hak- en breekwerk was op sommige plaatsen nodig. Op een van de werkkamers is ook een nieuwe radiator geplaatst. Dat is een convectorradiator geworden die met een lage watertemperatuur, circa 45 graden Celsius, de ruimte goed kan verwarmen. Convectoren zorgen namelijk voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in een ruimte waardoor die ruimte sneller warm wordt.
De andere kamers op de eerste verdieping worden niet verwarmd tenzij het erg koud wordt. De oorspronkelijke radiatoren zijn daar blijven staan. Uiteraard is er ook warm tapwater. Dat komt uit een 200 liter boiler die op zolder ligt. Het warme water (minimaal 60 graden Celsius) wordt gemaakt door de PVT-panelen op het dak in combinatie met de warmtepomp op zolder. Of de zon nu wel of niet schijnt, er is altijd warmte en warm water beschikbaar.
Naast de vier warmtepomppanelen zijn er ook nog acht gewone zonnepanelen die elektriciteit opwekken. De hele installatie is zo ontworpen dat de woning voldoende verwarmd kan worden. Mocht dat nodig zijn dan kan de houtkachel in de woonkamer nog extra verwarmen. Omdat het PVT-systeem in september is geplaatst, hebben de bewoners nog geen ervaring hoe het in de koudere periode zal gaan. De verwachting is dat het systeem zal voldoen aan hun verwachtingen. Wij zijn uiteraard benieuwd naar hun ervaringen en blijven dat met belangstelling volgen!
Tekst: Daan Alers