Deze straat ligt in de buurt Nieuw-Dokkum. De huizen aan de oostkant dateren van 2010 en bestaan uit starterswoningen, eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen. Dit waren ook de eerste woningen zonder aardgas in de wijk. We waren in één van de seniorenwoningen te gast bij Ria en Bouke Henstra.
Het huis van Ria en Bouke is gasloos. Dat betekent dat zij één energiebron hebben: elektriciteit. Hun huis heeft vloerverwarming, een warm water boiler en een warmtepomp met een buiten- en een binnendeel. Het buitendeel, waar de ventilator in zit, is verborgen doordat er een houten kist omheen gebouwd is. De overige onderdelen van de installatie zijn netjes weggewerkt in een stenen berging.
Tekst gaat verder onder de foto
Wat mij bij binnenkomst in hun woning direct opvalt, is de hele dikke geïsoleerde voordeur met een raam van dubbel glas. Daar komt geen kou doorheen! Op het dak liggen 13 zonnepanelen. Verder is de woning goed geïsoleerd. Het heeft energielabel A. We praten met Ria en Bouke over hun ervaringen als ‘gasloze’ bewoners.
Tekst gaat verder onder de foto
Bouke: “Helemaal mee eens dat we van het gas af moeten, maar de gezelligheid van een gaskachel of gashaard missen we wel. Je ziet de warmte niet meer en dat is een beetje doods. We hebben het best behaaglijk, maar het is anders. Als het vroeger wat kil was, dan zette je de kachel wat hoger. We hadden zo’n fijne Faber haard! Dan werd het meteen warm. Dat is met vloerverwarming niet zo. Dat duurt heel erg lang”.
We geven de tip om de vloerverwarming steeds op eenzelfde temperatuur te houden. Dan hoeft de installatie minder hard te werken om het comfortabel warm te hebben in huis. In de praktijk zet je de thermostaat op bijvoorbeeld 21 graden. Ria is het daarmee eens. Eventueel kunnen Ria en Bouke ook nog kiezen voor wat extra warmte. Dat kan bijvoorbeeld met een ventilatorkachel of een elektrische bijzet radiator. In de keuken zien we een keramische kookplaat.
De all electric installatie (dus een verwarmingsinstallatie die helemaal op elektriciteit draait) is inmiddels 14 jaar oud en geeft af en toe wat storing. In 2023 gaf de installatie drie keer wat problemen. Op de vraag aan Bouke wat voor soort verwarming hij nu zou kiezen, is hij heel duidelijk: geef mij maar een nieuwe luchtwater-warmte-pomp, zeker geen gas en ook geen warmtenet!
Van het geluid van de warmtepomp hebben ze geen last, ook niet van die van de overburen. Binnenkort ontvangen zij de jaarnota van hun energieleverancier. De zonnepanelen helpen om het werkelijke energieverbruik laag te houden. De energieleverancier schat hen in voor enkele tientjes per maand, maar Bouke gaat liever een stuk hoger zitten: beter terugkrijgen dan bijbetalen!
We praten nog even verder. Bouke is geboren in Twijzel, een langgerekt oud streekdorp in Friesland. Hij heeft nog een tijd in de bouw gewerkt. Hij is correspondent geweest bij diverse bladen en heeft ook gewerkt voor de lokale radio. Ria is geboren in Arnhem en heeft bij AKZO Nobel gewerkt. Zoals Bouke het zegt: ze is een Arnhems meisje! Trouwens, Arnhemse meisjes zijn ook ovaal krokant gebakken koekjes! Beiden wonen met plezier in hun huis in de Martha Karststraat.
Weetje: Martha Karst werd geboren op 4 april 1906 op Schiermonnikoog en overleed in Dokkum op 8 februari 1987. Ze was onderwijzeres op het eiland.
We nemen afscheid van Ria en Bouke bij de voortuin met uitzicht op de Waddendijk!