Sinteblom 8 afgesloten van het aardgas! Wat is daar aan de hand?

juni 11, 2024

We zijn te gast bij Jeroen Krijger, Energiecoach voor Aardgasvrij Eiland. Jeroen is in 2016 in zijn huis komen wonen. Hij heeft in de loop van de jaren heel wat energiebesparende maatregelen genomen.

Jeroen vertelt hierover: “Ik heb kunststof geïsoleerde kozijnen met HR ++ glas laten plaatsen en extra geïsoleerde gevelpanelen. Het dak is van binnen geïsoleerd met heel dik glaswol. De plafonds zijn afgetimmerd met zogenaamde Agnes plafondplaten. Die zijn, vergeleken met standaard gipsplaten wat kleiner (120 bij 60 centimeter) en hebben een stuc-structuur. Het geheel ziet er heel mooi uit. Verder is mijn vloer met pur schuim geïsoleerd en mijn zoldervloer is voor de helft geïsoleerd. Uiteindelijk maak ik dat nog af”. Ik zag dat Jeroen een hele mooie dikke voordeur heeft. Jeroen: “Toch is dit de zwakste schakel in de isolatie, omdat de paneelplaten in de deur niet geïsoleerd zijn”.

We maken een rondje door het huis en zien twee forse maar mooie radiatoren in de woonkamer. Een pellet kachel is ook aanwezig. Bovendien is er voor een deel vloerverwarming. Jeroen had zijn cv-ketel in temperatuur al teruggezet naar 40 graden en kreeg het huis goed warm. Die ketel was al voorzien van een slimme dynamische temperatuurregeling waardoor de ketel zo min mogelijk gas verbruikte.

Maar dat is allemaal geschiedenis, want ik trof de ketel in onderdelen op zolder aan. Jeroen is namelijk sinds kort gasloos! De huidige gasleiding is afgesloten, de gasmeter werkt niet meer en binnenkort wordt ook de gasleiding tot aan de straat voor altijd verwijderd. Daarmee is Jeroen de tweede in zijn straat die van het gas af is.

Tekst gaat verder onder de foto.

De cv-ketel lig werkloos op zolder

En hoe nu verder zonder gas? Hoe ga je het warm krijgen? Jeroen: “Ik krijg mijn huis goed warm met de pellet kachel. Daarnaast heb ik een airco die ook kan verwarmen”. Maar hoe zit het dan met het warme water? Jeroen: “In de keuken heb ik een Quooker*, een keukenboiler, en op zolder staat een 120 liter elektrische boiler voor bad en douche. Dat is voor mij genoeg. Ik kook al enige tijd op inductie. Mijn huis is nu all-electric geworden en dat is best een avontuur! Ik ben heel benieuwd hoe mij dat bevalt.”

Hij gaat verder: “Mijn huis staat in de wijk Nieuw-Dokkum die eind 2027 van het aardgas afgaat. Er zijn meerdere mogelijkheden voor verwarming zonder gas. Ik heb 2,5 jaar de tijd om te zien of ik misschien nog van een andere mogelijkheid gebruik ga maken als dat nodig is. Ik ben nu van het gas af. Niet omdat het straks wordt opgelegd, maar omdat ik er nu voor kies. Drie jaar geleden ben ik al overgestapt op elektrisch verwarmen en hield ik stroom van mijn zonnepanelen over. Dit is een volgende stap.”

Dat waren we nog vergeten te melden: Jeroen heeft ook 12 zonnepanelen op het dak. Die leveren per jaar 2800 kWh op. Op het display in de keuken kunnen we precies aflezen wat de opbrengst van de zonnepanelen is.

Jeroen sluit af: “Mijn keuze voor een aardgasvrij bestaan komt ook door wat er zich in Groningen heeft afgespeeld. Ik vond dat ik daar zelf ook iets aan kon doen. Van het gas af hoeft zeker niet te betekenen dat je huis minder comfortabel wordt. Het hoeft niet altijd minder te zijn”.

Wat wel minder zal zijn is zijn energierekening, want met de opbrengst van de zonnepanelen kan Jeroen voor het grootste deel voorzien in zijn behoefte aan elektriciteit. In koudere periodes springt de pellet kachel bij. Jeroen hoeft zeker niet in de kou te zitten!

* Een Quooker is een keukenkraan waar ook direct kokend water uit kan komen.

De boiler voor bad en douche

Gerelateerde berichten

Eerste PVT-installatie in Nieuw-Dokkum!

Eerste PVT-installatie in Nieuw-Dokkum!

We waren te gast in de Gasaustraat nummer acht, een woning in de wijk Nieuw- Dokkum. De bewoners van nummer acht zijn sinds een week van het aardgas af; de derde in de wijk! De gasmeter is ook verwijderd!  Om hun woning zonder aardgas te verwarmen, kozen zij voor een...

Lees meer
Van het gas af op de Aisterbun

Van het gas af op de Aisterbun

We waren te gast bij Piet Glasbeek en Bonnie Hof in hun woning aan de Aisterbun. Sinds december 2023 zijn zij van het gas af. De gasmeter is verwijderd, alle sporen van vroeger gasverbruik zijn uitgewist. Huize Glasbeek/Hof is All-Electric! Hoe hebben ze dat voor...

Lees meer
All Electric in de Martha Karststraat

All Electric in de Martha Karststraat

Deze straat ligt in de buurt Nieuw-Dokkum. De huizen aan de oostkant dateren van 2010 en bestaan uit starterswoningen, eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen. Dit waren ook de eerste woningen zonder aardgas in de wijk. We waren in één van...

Lees meer