Even voorstellen: Werkgroep Woningen & Isolatie

november 06, 2023

Binnen het Project Aardgasvrij Eiland zijn verschillende werkgroepen bezig om de plannen uit te werken en uit te voeren. We zullen deze werkgroepen een voor een aan u voorstellen. Deze keer is de werkgroep Woningen & Isolatie aan de beurt.

Voor een aardgasvrij eiland is het belangrijk eerst alle huizen goed te isoleren. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee. U kunt er veel gas en dus kosten mee besparen. En in een geïsoleerd huis is het prettiger wonen. Want kou en tocht is verleden tijd. Vanuit het project helpen we huiseigenaren om het huis op een natuurvriendelijke manier te isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren is isoleren zonder bijvoorbeeld vleermuizen en huismussen te doden. Maar ook door natuurvriendelijke isolatiematerialen te gebruiken. De werkgroep zoekt uit welke isolatiematerialen het beste gebruikt kunnen worden. En of huiseigenaren die materialen samen kunnen inkopen. Dat is het namelijk goedkoper dan wanneer iedereen het voor zichzelf moet inkopen.

Aan de hand van het ‘Wat-is-Wijs-Advies’ van tientallen woningen kijkt de werkgroep waaraan de meeste behoefte is. Zo’n advies is gratis. Iedere bewoner-eigenaar kan het aanvragen via de website van Aardgasvrij Eiland of op donderdagochtend op het gemeentehuis. Veel huurwoningen zijn al geïsoleerd. De werkgroep overlegt met WoonFriesland wat er nog meer gedaan kan worden.

Ageeth: “Vanuit de gedachte ‘iedereen doet wat’ voel ik mij betrokken bij en verantwoordelijk voor het verbeteren van het milieu. Als directeur opleidingen in de agrarische sector vind ik dat we anders moeten omgaan met onze omgeving. Anders kijken naar onze aarde en bodem hoort daarbij, omdat ik ook mijn kleinkinderen een aarde gun waar het leven goed is.”

Piet: “Met mijn meer dan 30-jarige ervaring op het gebied van bouwen en onderhouden van de woningen op dit eiland wil ik graag een bijdrage leveren aan het project voor het aardgasvrij maken van Schiermonnikoog.”

In de werkgroep Woningen & Isolatie zitten Ageeth Nijboer, Eise Dobbinga, Johan Duut, Jorik Strockmeijer en Piet Huisman. Wilt u meedoen aan deze of een van de andere werkgroepen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Van het gas af op de Aisterbun

Van het gas af op de Aisterbun

We waren te gast bij Piet Glasbeek en Bonnie Hof in hun woning aan de Aisterbun. Sinds december 2023 zijn zij van het gas af. De gasmeter is verwijderd, alle sporen van vroeger gasverbruik zijn uitgewist. Huize Glasbeek/Hof is All-Electric! Hoe hebben ze dat voor...

Lees meer
All Electric in de Martha Karststraat

All Electric in de Martha Karststraat

Deze straat ligt in de buurt Nieuw-Dokkum. De huizen aan de oostkant dateren van 2010 en bestaan uit starterswoningen, eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen. Dit waren ook de eerste woningen zonder aardgas in de wijk. We waren in één van...

Lees meer
Hoe verduurzaam je een huis van meer dan 100 jaar oud?

Hoe verduurzaam je een huis van meer dan 100 jaar oud?

We waren te gast bij Stella van Acker en Sjimmie (Wim) Penning aan de Voorstreek. Reden van ons bezoek waren de eerder aangevraagde subsidies voor woningisolatie voor dit statige huis. Jeroen Krijger, energiecoach, heeft hen geholpen met de aanvraag van deze...

Lees meer